Jure Trampuš

 |  Mladina 30  |  Družba

Molotovka

Marta Gregorčič, aktivistka iz AC Molotova o avtonomnih conah, političnih akcijah, Natu in upogljivosti slovenskih vladajočih kast

© Borut Krajnc

AC Molotov mi je predvsem v zadnjih treh mesecih zagotavljal prostor, kjer je bilo politično delovanje in angažiranje možno. Od preprostih diskusij, krožkov pa do videoprojekcij, koncertov, od ustaljenih projektov do vedno novih političnih akcij. Skvot je postal, kar je najpomembneje, izrazito političen prostor, v njem so se združevali različni aktivisti in aktivistke, nasprotniki Nata, podporniki pribežnikov, beguncev, brezdomcev in podobna, večinoma neformalna združenja. AC Molotov je postal prostor političnega odpora in alternativne mladinske kulture, prostor, kjer je kritično mišljenje možno, spodbujano in želeno, kjer je ustvarjalnost dopustna. Ker je Metelkova podlegla komercializaciji in ker drugih prostorov Ljubljana ne ponuja, ker se tudi znotraj delujočih institucij kot na primer na rigidni Univerzi ne da svobodno funkcionirati, ker so institucije in birokracija moje največje sovražnice, je AC Molotov zame postal najboljši in najljubši prostor delovanja v Ljubljani. Konec maja so se začeli pritiski nad prostorom in AC Molotov je tudi v javnosti postal fenomen odpora. Julija smo prostor pričeli "braniti" z urgentnim nadzorom. Zaradi represije notranjih organov - kriminalistov in policije - je v skvot redno prihajalo več aktivistov in aktivistk, tudi številni profesorji, novinarji in drugi, ki so s kamerami in telesi ustavljali nasilje. Kršitev je bilo vedno več, dokler se tisti četrtek ob šestih zjutraj niso pojavili varnostniki G7 in buldožer. Ljudje, ki so delovali znotraj skvota ali pa so ga aktivno podpirali, so pač v kritičnem trenutku prevzeli neke vloge. Jaz sem zgolj slučajno koordinirala komunikacijo z mediji, seveda pa so mi pri tem pomagali mnogi posamezniki, uporabnice in uporabniki znotraj skvota in njihovi simpatizerji zunaj njega, glasbene in gledališke skupine, ki so nam pomagale izpeljati fenomenalen festival podpore, pa tudi mediji sami, ki so bili naši edini varuhi, in še številni drugi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: