Bernard Nežmah

 |  Mladina 42  |  Družba

"Tudi Ivan Hribar je bil najprej češki bančnik, pa je dal kot župan postaviti Prešernov spomenik, odkupil grad, pripeljal tramvaj, vodovod in plinsko napeljavo. Bil je pravi gospodar mesta." - Dr. France Arhar

Dr. France Arhar, kandidat za župana Ljubljane

© Borut Krajnc

Tu ne mislim na hrano, ki se je po vstopu v EU relativno pocenila, izbira pa povečala. Mislim predvsem na stanovanjsko gradnjo. Zame je vprašanje, zakaj so cene stanovanj tolikšne. Ugotavljam, da mesto nima vzpostavljene evidence o zazidljivih površinah, da je velika razlika med katastrom in zemljiško knjigo, na kar je nekajkrat opozorilo računsko sodišče, a je ostalo pri opozorilih. Prepričan sem, da če bi znotraj cestnega obroča nekatera kmetijska in druga zemljišča spremenili v zazidalna območja za stanovanja in parke, bi zagotovili dodatno ponudbo na trgu in razvoj bi šel v smeri zniževanja cen. Drugi moment bi bila večja fleksibilnost mestnih avtobusov, ki bi šli prek avtocestnega obroča, ta nova dostopnost pa bi vplivala na znižanje cen nepremičnin. In prav mestna uprava je največji lastnik mestnega prometa. Človek kdaj ne razume: imam papir, iz katerega je razvidno, da si meščani že od leta 2000 prizadevajo, da bi mestno progo šest podaljšali v smeri proti Brezovici, tja do Gorjanca ali celo do Kopača, 1300 podpisov je bilo zbranih, študentov in družin, poslani so bili mestu in mestnemu prometu, a brez učinka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: