Ksenja Hahonina

 |  Mladina 47  |  Politika

V blatni megli

Zemeljski plaz je pokopal Log pod Mangartom

© arhiv Pop TV

V Bovcu smo, 10 km stran od plazu, ki se je sprožil opolnoči v Logu pod Mangartom. Okoli kar mrgoli novinarjev, ki se neprestano prepirajo s svojimi šefi po mobitelih. Uradno je ena žrtev in šest pogrešanih. Da ne bomo naivni - lahko rečemo, da je žrtev kar sedem. Ko so hoteli "uradno" truplo povleči iz blata, je gasilce blato skoraj požrlo, a so jih rešili, tako truplo kot gasilca.

V tiskovni center, gasilni dom, je vstopil še Borut Pahor, edini od prisotnih, ki nima blata na čevljih, saj če ste na območju soške fronte vsaj pet minut, ne morete ostati čisti in nepremočeni. Že ko greste čez Vršič proti Bovcu, opazite majhne plazove in nenavadno bučanje narasle vode, občasno naletite tudi na gasilce in policiste. "Še nikoli nisem videl, da bi bila Soča tako narasla," pravi eden od gasilcev. "Vodniki lavinskih psov so ponujali svoje usluge, a jaz na njihovem mestu tja ne bi šel. Nikogar ne spuščajo noter, tudi psov ne. Vse to je živo blato, povleče te, še preden se zaveš, kaj se dogaja. Pa tudi pomagati ne morejo nič," se nadaljuje klepet med vidno utrujenimi gasilci. "Nekaj živine smo hoteli rešiti, pa se ni dalo, zato so jo ustrelili ..."

V Hotelu Alp je nameščenih okoli 70 ljudi iz zasutega Loga pod Mangartom. Ta čas sta v hotelu dve sestri iz Rdečega križa začeli razdeljevati osnovne potrebščine: "second hand" majice, nogavice, hlače itd., vse za prvo silo. "Šla sem kar v pižami, pulover sem izgubila na poti," pravi ženska na hodniku, ko sta sestri že odšli. "Okrog dvanajstih je začelo tresti, pa ne tako kot pri potresu. Bežali smo proti stari vojašnici. Na sredi vasi so novi policijski objekti. Tam smo bili do kake sedme, osme ure zjutraj. Ko se je zdanilo, so prišli gasilci. Niso nam dovolili iti nazaj, odpeljali so nas v Bovec," je povedala Ana, starejša prebivalka Loga. "Cigani smo! Cigani! Brez hiše, brez vsega. Tako hitro je bilo, v manj kot dvajsetih sekundah smo izgubili vse. Moja mala je tako šokirana, da bo preteklo nekaj časa, da bo prišla k sebi," se je dialogu pridružila še starejša gospa z rdečimi očmi. Dokler je govorila in mahala z rokami, se je še držala. Ko pa so ji sestre ponudile majico, se je zlomila.

Spodaj v recepciji je stala tridesetletna gospa, ki je odšla v vas po svojega moža in otroke, preden so tja prišli gasilci. "Še preden sem prišla v vas, sem zavohala čuden vonj ... Vidljivost je bila zelo slaba in vključila sem brisalce. Videla sem še manj, bile so blatne kapljice. Okrog je bila blatna megla."

Tako iz spodnjega kot iz zgornjega Loga pod Mangartom so bili vaščani, ki so okrog sedem ur čakali na pomoč nekje sredi vasi, rešeni brez zapletov. Huje je bilo s tistimi, ki so zaradi porušenega mostu ostali odrezani od sveta. Dva helikopterja (vojaški in policijski) iz Ljubljane zaradi megle nista mogla vzleteti vse do dvanajste ure, nato pa sta 14 nesrečnikov prepeljala v Bovec.

Z Borutom sva šla po vaseh, ki so po napovedih geologov v nevarnosti. V temnem Logu Čezsoškem se je okrog 20 vaščanov zbralo v krog. "Situacija je znana vsem. Verjetnost ni velika, ampak lahko pride do ponovnega udarnega vala blata. Helikopterji so preverili, da je gori ogromno materiala, ki lahko zasuje vas. Priporočamo, da spite oblečeni, in če se le da, v prvem ali drugem nadstropju. Pri sebi imejte dokumentacijo, in ko boste zaslišali sireno, pojdite iz hiš kam gor," pove poveljnik prostovoljnega gasilskega društva. Vaščani mirno spremljajo govor, nato si še izmenjujejo telefonske številke z gasilci in poslušajo preizkus stare sirene. Ali boste šli ali boste prespali tukaj, sem vprašala starejši par. "Najrajši bi šla v Bovec. Saj so tudi včeraj rekli, da ni velike nevarnosti, pa je umrlo toliko ljudi." Res je, poveljnik republiškega štaba Miran Bogataj samo nekaj ur pred velikim plazom skupaj z geologi ni videl velike nevarnosti. Prebivalci Loga so jim verjeli, tako kot gasilski vodja, ki ga z ženo pogrešajo. Okrog pa se širijo govorice, da je prek telefona obveščal o nevarnosti, nato pa je začel kazati znake "blaženosti".

Na seznamu tistih, ki jih morajo nujno evakuirati, je še sedem družin. "Mladi so ostali v Strmcu in hranijo živino. Tudi v Bavšici moramo ljudem dopovedovati, kako dragoceno je njihovo življenje," mi govori Milan Štulc, predstavnik Civilne zaščite, ki skrbi za stike z javnostjo. "Ogroženi so prebivalci Jablanice, Bočiča in drugih krajev ob Soči in Koritnici. V primeru plazu imajo deset, petnajst minut za umik. Koritnica ima ponekod tako ozko strugo, da bo to zadržalo plazenje, nato pa se bo sprožilo s še večjo močjo. Ob naraščanju vode v Soči bo takoj sprožen alarm. V tem primeru bo za umik dve uri časa."

V petih minutah pogovora s Štulcem mu je telefon zvonil najmanj štirikrat. Petek zvečer je, v pričakovanju naslednjega plazu ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.