Ali H. Žerdin

 |  Mladina 10  |  Politika

Fant iz Ria

Zgodba o domnevnem svetovnem računalniškem prvenstvu, ki naj bi se pripetilo v Riu de Janeiru in na katerem je slovenski tekmovalec menda zmagal, ima sistemsko ozadje

© Tomo Lavrič

Zastavlja namreč vprašanje, na kakšen način država deli denar. Od leta 1997 do leta 2000 je država v domnevnega računalniškega prvaka vložila okrog 13 milijonov SIT. V primerjavi s celotnim državnim proračunom gre za mikroskopsko vsoto, v primerjavi s proračunom ministrstva za šolstvo gre za vsoto, ki jo opazimo nekje pri decimalkah, v primerjavi s konkretnimi proračunskimi postavkami pa ne gre za zanemarljiv znesek. Predlog letošnjega proračuna govori o tem, da bo ministrstvo za šolstvo, znanost in šport iz proračunske postavke "tekmovanja učencev in dijakov" namenilo 19.9 milijonov SIT. Leta 2000 je ministrstvo za šolstvo s te proračunske postavke izplačalo dobrih 16 milijonov SIT. S postavke "tekmovanja učencev in dijakov" je ministrstvo za šolstvo financiralo, denimo, tekmovanja v matematiki, angleščini, fiziki in sorodnih veščinah. Gre za množična tekmovanja, na katerih sodeluje več tisoč učencev in dijakov. Proračunski strošek, povezan z udeležbo na domnevnem svetovnem računalniškem prvenstvu, je torej povsem primerljiv s proračunskim zneskom, namenjenim množičnim šolskim tekmovanjem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: