Gregor Jurko

 |  Mladina 13  |  Politika

Prosto trgovanje

Energetski zakon, ki ga je slovenski parlament sprejel septembra 1999, bo v kratkem odpravil monopolni način poslovanja Elesa kot edinega slovenskega trgovca z energijo

Nuklearna elekrika iz Krškega

Nuklearna elekrika iz Krškega
© Igor Škafar

Na vrhunskem zasedanju voditeljev petnajsterice v Stockholmu (23. in 24. marca) so se predstavniki držav zavezali, da do leta 2010 EU postane najbolj konkurenčno gospodarstvo v svetovnem merilu. Trenutno evropska industrija, v primerjavi z ZDA in Avstralijo, v nekaterih primerih plačuje tudi do 40 % več za električno energijo kot konkurenčne države. Vzrok za to sta izolacija nacionalnih trgov z električno energijo in posledično temu manjše trgovanje med državami članicami. Komisija EU je zato na omenjenem zasedanju predlagala naslednji urnik: do leta 2003 je predviden sprejem predlogov komisije za liberalizacijo trga z električno energijo v evropskem parlamentu. Tako bodo po letu 2003 industrijski odjemalci lahko svobodno izbirali dobavitelja električne energije, po letu 2005 pa bi morala biti vsem potrošnikom (gospodinjstvom in industriji) omogočena svobodna izbira dobavitelja elektrike.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: