Urša Matos

 |  Mladina 37  |  Politika

Sporno bančno poslovanje

Ameriški nadzorniki očitajo LBS, hčerinski banki NLB s sedežem v New Yorku, da je kršila zakone in ogrožala varnost vlog svojih komitentov

Za nagrado v vlado: Janez Drnovšek in Rudi Gabrovec (levo)

Za nagrado v vlado: Janez Drnovšek in Rudi Gabrovec (levo)
© Aleš Černivec / Delo

Konec letošnjega marca je ameriška agencija za zavarovanje vlog FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) na podlagi utemeljenih sumov izdala odredbo, s katero od newyorške banke LBS, ki je v izključni lasti Nove Ljubljanske banke, zahteva uskladitev poslovanja z zakoni in predpisi ter takšno poslovno prakso, ki ne bo ogrožala varnosti vlog njenih komitentov. Čeprav je petnajst strani dolgo poročilo ameriških nadzornikov že več mesecev objavljeno na spletni strani FDIC in dostopno široki mednarodni javnosti in čeprav so bili po besedah nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja s stanjem v LBS in ugotovitvah nadzornikov BS (tja jih je Arhar prvič poslal lansko pomlad) seznanjeni tako nekdanja finančna ministra Mitja Gaspari in Zvonko Ivanušič kot tudi sedanji finančni minister Tone Rop, se vlada na poročilo še do danes ni javno odzvala. Še več. Podatke je pred javnostjo skrbno skrivala. To je po mnenju predsednika Nove Slovenije, dolgoletnega bančnika in predsednika državnozborske komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ, dr. Andreja Bajuka, nesprejemljivo, češ da gre za denar davkoplačevalcev, ki se bo prek NLB zdaj celo privatiziral. "Nadzor nad bankami v ZDA je resda rutinska zadeva, ni pa običajno, da pride do tako strogih sklepov, kot so navedeni v poročilu FDIC," poudarja Bajuk in dodaja: "Prav gotovo se dogajajo stvari, ki so silno vprašljive in zahtevajo pozornost naših slovenskih ustanov, predvsem Banke Slovenije."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: