Igor Mekina

 |  Mladina 38  |  Politika

Balkanski "faux pas"

Slovesno odpiranje slovenskega veleposlaništva je pokvarila nespretna ponudba zunanjega ministra Dimitrija Rupla o "posredovanju Slovenije" v dogovarjanju med Beogradom in Podgorico

Dimitrij Rupel na obisku pri predsedniku ZRJ, Vojislavu Koštunici

Dimitrij Rupel na obisku pri predsedniku ZRJ, Vojislavu Koštunici
© Denis Sarkić

Sedemnajstega septembra so v Beogradu tudi formalno odprli slovensko veleposlaništvo. Čeprav naselje Dorčol ni ravno elitni del mesta, je lepa, za štiri leta najeta hiša s 600 kvadratnimi metri uporabnih površin za slovenske diplomate velik napredek v primerjavi s tremi sobicami v Sava centru, kjer so delovali doslej. Novo veleposlaništvo ni edini novi "slovenski teritorij" v Beogradu. V bližini Skadarlije, v ulici Bana Strtahinjića je odprt tudi slovenski konzulat, slovenski veleposlanik v Beogradu Borut Šuklje pa bo stanoval v rezidenci v elitnem naselju Senjak, v neposredni bližini rezidence britanskega veleposlanika. Slovenske diplomate so v Beogradu lepo sprejeli. Kmalu jih bo v Beogradu deset, večinoma starih mačkov iz Budimpešte, v dolgi vrsti čakajočih na ostala prosta mesta pa je vrsta znanih imen oseb, ki si želijo med diplomate v Beograd. Med njimi je tudi naš kolega s POP TV Vladimir Vodušek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: