24. 12. 2001 | Mladina 51 | Politika
01 Konzum
Pri Martinovih
© Roman Šipić
Grad Dobrovo
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
24. 12. 2001 | Mladina 51 | Politika
Pri Martinovih
© Roman Šipić
Grad Dobrovo
Telefon: 05 395 92 10
Klet gradu v Dobrovem je pač pravi naslov za okušanje (in nakup) umetnin briških vinarjev, preko katerih Vas v družbi z izbranimi hladnimi prigrizki in cvetoberom pretresljivih sirov popelje možganski trust goriškega polžjega omizja. Ponudba obsega tudi vodene ali slepe degustacije, igro okusov in zbirko polnoletnih buteljk z Brda Baton kongresa.
Turistična kmetija Pri Damjanu
Slope
Telefon: 041 753 218
V domovini zlagoma vznika nov, s slow načeli prekvašeni rod turističnih kmetij, ki ve za mero (in za tempo) ki ni pozabil receptov za lokalne jedi in zmore k njim priporočiti svojemu rangu primerna vina. Tako tudi Damjanova, ki se ji ima Ilovarjevo omizje zahvaliti za nekaj svečanih porok skladnih okusov. Malce obrzdajte gospodarja in uživajte.
Turistična kmetija Pri Flandru
Zakojca
Telefon: 05 377 98 00
Pri Flandru razločno odmevajo že koncerti na flavte in violine, ki jih gospodar suši na zakojškem prepihu, medtem ko zadaj pritegujejo prvovrstni žlikrofi, goveja juha in pečenke, ki se jim v krušni peči rada pridruži kaka ocvirkovca ali čebulna potica.
Restavracija Furlan
Repentabor
Telefon: 0039 040 327 125
Furlan je še dovolj na deželi in obenem dovolj globoko na italijanskem ozemlju, da je lahko prenekateremu domačemu gostincu za lekcijo iz višje šole kraške kuhinje in vinoslovstva, pa tudi iz mediteranskih specialitet in priprave mesa. Vrhunsko, a kot da bi bilo samoumevno.
Gostilna Kalan
Ogljenšak, Zgornja Polskava
Telefon: 02 80 36 462
Kalanove punce s šefico Olgo na čelu se ponašajo z izborno divjačino po receptih babice Zalke, sicer pa njihovemu kar predebelem jedilniku ne manjka ne nadiha po bližnjem Pohorju ne čisto "vsakdanjih", a okusnih jedi. Izbirčnejšim skupinam bo gostilna, ki zna priporočiti in postreči svoja trezno izbrana vina, po naročilu pripravila tudi slow scenosled.
Gostilna Pri Kuklju
Velike Lašče
Telefon: 01 788 90 98
Častitljiva vaška gostilna je zastavila pot v nove čase temelječ na svojem in občedolenjskem izročilu. Čeravno ne morete zgrešiti, če se Pri Kuklju namerite na njihove štruklje,na katero od s hrenom prevetrenih jedi ali na sočne pečenke, se velja obvezno pozanimati o sporedu njegovih sezonsko ubranih ciklov.
Kmetija odprtih vrat Kuren
Ulovka
Telefon: 041 350 670
Ste se naveličali izgovorov za krače in krompir iz pečice? Verjetno se bo treba odpraviti proti Ulovki, kjer najdete oboje, hrustljavo in voljno in s sokom prežeto, v tesni simbiozi in direktno iz krušne peči, da sezonskih ododjkov in jagenjčkov ne omenjamo..
Turistična kmetija Pri Martinovih
Globočice
Telefon: 07 469 10 57
Redna sobotna in nedeljska peka odojkov in jagenjčkov iz svoje črede v krušni peči najde svoje odjemalce v spomeniško zaščiteni leseni hiški Martinovih, kjer smo Ilovarjevi pomazali za preprostim, a lepo odmerjenim in s taktom ponujenim obedom. Na voljo so tudi ovčje kože, vloženi jurčki, orehi, mast in ocvirki.
Turistična kmetija Logar
Žerovnica
Telefon: 01 709 20 71
Vsekakor jo velja k Logarjevim udreti na vrt in v sezoni posebno debelih in posebno okusnih jagod, iz katerih kuhajo tudi endemično, sila šarf in dišavno žganje. Sicer pa se je o poteku obeda dogovoriti z gospo Jožico, ki se ukvarja s kulinariko in rada gostom ponudi tudi presenečenja po svoji izbiri - naše je na primer vsledilo v liku prežganke in polnjenih svinjskih prsi.
Turistična kmetija Montižel
Završje, Istra
Telefon: 00385 52 776 212
Če bi hoteli obnoviti spomin na ličnejše in duši ter preponi slajše fuže s tartufi, bi se morali Ilovarjevi zakopati v arhivo. Sicer pa lahko Pincinovi izvabijo marsikateri vzdih tudi s svojim mesom izpod peke, domačimi slaščicami in fletnim teranom ter s pogledom s svojega griča nad slikovito, odmaknjeno vasico Završje oziroma, kako povedno, Piemonte.
Turistična kmetija Pietra Pelosa
Zrenj, Istra
Telefon: 00385 91 254 7065
Tartuf je tartuf, bi si lahko mislili glede na izsledke tartufološke inšpekcije v domovini, a le, dokler ti mojster Paolo na s črnimi tartufi krito polento ne nariba še bele različice čudodelnega gomolja. Vabijo tudi: domača klobasa v vinu, sezonske šparoge in streznitveni C-vitaminski liker.
Gostišče Pekel
Pekel
Telefon: 01 754 61 24
Pomlajšana postava Pekla se lahko pri varovanju izročila po pravici zanaša na kondicijo v potoku niže kravlajočih in potem ocvrtih ali pečenih postrvjih pošasti, ni pa rečeno, da te v Peklu ne strese iz gat tudi kak mehak in notri rožnat florentinec ali da te enostavno ne pocrklja poštena telečja obara.
Šturmova zidanica
Ritka Svete Ane
Telefon: 041 632 470
Majhen logistični napor - Otmar Šturm namreč sprejema le od desetnije večje oddelke požeruhov - se bo obrestoval z vodeno in z mičnimi prigrizki podkrepljeno degustacijo gospodarjevih vin, potem pa sledi utrjevanje snovi s prekrasnim jagenjčkom z ražnja in dokončna podreditev brbončic s predikati.
Restavracija Topolino
Bled
Telefon: 04 574 17 81
Kontinentalni in ribji slow scenosled lahnih, nemalokrat prej redkih kot stereotipnih in pretežno zelo okusnih jedi, ki prihajajo izpod moževe kuhalnice, zna gospa Anita pospremiti z rujno kapljico in nujnimi opombami. Če morete, ne zamudite z medom in orehi kritega švicarskega sira Tete de Moine in borovničevega sorbetta.
Knjiga Konzum 2001 - Brez sponzorjev. Brez protekcije. Brez milosti.
Izbor prehranjevalnic po okusu Ivana Ilovarja. Za v žep - za vsak žep. Z zemljevidi, preverjenimi telefonskimi številkami in odpiralnimi časi.
Naročite jo lahko tudi preko Mladinine spletne strani, Konzum 2001.