Miha Štamcar

 |  Mladina 8  |  Politika

Usodni svet stranke

Na torkovem svetu naše največje stranke naj bi svetniki, torej politični vrh stranke, izvolili novega predsednika sveta. Gre za funkcijo, ki doslej ni imela velike vloge v stranki, zdaj pa ...

Predsednikova izbira: Gregor Golobič

Predsednikova izbira: Gregor Golobič
© Denis Sarkić

Odločitev o novem predsedniku sveta je za LDS prestižna, predvsem zaradi tega, ker se je predsednik stranke dr. Janez Drnovšek odločil, da se bo dokončno vmešal v igro. Če je na kongresu stranke le tiho podpiral kandidaturo Bogdana Biščaka za generalnega sekretarja stranke in pravzaprav izgubil, ko je bil brez zapletov izvoljen Peter Jamnikar, je zdaj drugače. Na vabilu za torkov svet je pod točko ena - volitve predsednice/predsednika in podpredsednice sveta - mirno in dokaj nenavadno dodal oklepaj, v katerem sta ime bivšega strankinega sekretarja Gregorja Golobiča, ki kandidira za predsednika sveta, in Irme Pavlinič Krebs, za podpredsednico sveta. Brez sprenevedanja torej. Če se bodo strankini politiki odločili drugače, bo Drnovšek ... kaj bo? Bo Drnovšek (spet) zapustil stranko (čeprav ji bo še vedno predsedoval) in vodil politiko samo prek vlade in pozneje, če bo postal predsednik države, zgolj prek predsedstva? To bi bilo najbolj verjetno. Če bi izvolili njegova kandidata, bi bilo drugače, svojo politiko bi verjetno vodil prek sveta. Na odgovor bo treba počakati do torkovega večera, ko se bo pokazalo, ali bo Gregor Golobič, ki kandidature gotovo ne bo zavrnil, sploh imel protikandidata ali protikandidate. Enega ali več strankinih zvezdnikov, ki bodo najprej morali dobiti tretjino glasov sveta za samo kandidaturo in potem glas več kot polovico prisotnih za funkcijo predsednika sveta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: