Jože P. Damijan

25. 2. 2002  |  Mladina 8  |  Politika

Pomen javnega interesa

"Nacionalni interes" v gospodarstvu vodi v javno škodo

© Tomo Lavrič

Glavni argument zagovornikov nacionalnih interesov v gospodarstvu, ki ga verjetni bodoči nobelovec P. Krugman označuje kot pop internacionalizem, je, da močna tuja konkurenca uničuje domača podjetja in delovna mesta, zato je prosto poslovanje s tujino za domačo državo škodljivo in potrebuje državni nadzor. Nasprotno pa glavnina ekonomske teorije kaže, da je prosta zunanja trgovina z vidika ekonomske učinkovitosti in blaginje prebivalstva superiorna nad omejenim sodelovanjem. Seveda pod pogojem, da vsi trgi učinkovito delujejo. Neučinkovito delovanje nekaterih trgov je treba popraviti z nekaterimi instrumenti ekonomske politike, vendar ti ne smejo biti diskriminatorni oziroma ne smejo omejevati tržnega mehanizma in proste trgovine. Nacionalni interes kot ekonomski koncept, ki daje prednost kolektivnemu pred individualnim ter domačemu pred tujim ne glede na ekonomsko logiko, se plodi v razmerah zaprtega, samozadostnega in popolnoma reguliranega gospodarstva, oropanega možnosti zasebnega odločanja. Javni interes pa nastopa v razmerah delujočega tržnega, odprtega gospodarstva, ki temelji na zasebni pobudi in kjer institucije z namenom zagotavljanja javnega interesa poskušajo popravljati nekatere tržne nepravilnosti. Nacionalni interes daje absolutno moč institucijam nad gospodarskimi subjekti in prebivalstvom, saj inherentno dvomi o učinkovitosti tržnega gospodarstva. Javni interes pa, nasprotno, nastopa v prosto delujočem gospodarstvu ob znanih pravilih igre, in sicer ga sme vlada uporabiti izjemoma in šele, ko trgi nehajo učinkovito delovati in sta ogroženi prosta konkurenca in blaginja prebivalstva. Preprosto povedano, nacionalni interes duši zasebno pobudo in s tem ruši temelje tržnega gospodarstva, javni interes pa poskuša zavarovati nekatere skupne koristi, ne da bi preveč posegel v delovanje trga ali da bi sploh omogočil njegovo delovanje. Nacionalni interes se v svoji skrajni obliki kaže v nacionalizaciji zasebne pobude in lastnine, torej v obliki številnih državnih monopolov in državne lastnine (banke, zavarovalnice, telekomunikacije, velika, "strateška" industrijska podjetja). Javni interes pa nasprotno zahteva preprečevanje nastanka monopolov prek institucije varstva konkurence.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €