Igor Mekina

 |  Mladina 23  |  Politika

Ni za javnost

Očitno obstaja več predpisov in sporazumov, ki Sloveniji, ker ni članica Nata, niso dostopni in njeni javnosti ter celo državnim organom ne bodo dostopni vse do vstopa naše države v to vojaško zvezo

Ali je vedel, med kakšnimi bombami hodi? Dimitrij Rupel na jedrski podmornici Norfolk v Kopru.

Ali je vedel, med kakšnimi bombami hodi? Dimitrij Rupel na jedrski podmornici Norfolk v Kopru.
© Srđan Živulović / Bobo

V času rajnke SFRJ smo imeli dva pravna sistema, poleg uradnega je obstajal še „tajni“ Uradni list, kjer so bili zapisani navadnim državljanom neznani predpisi. Danes kandidatke za vstop v Nato podobno vedo le to, da poleg javnih dokumentov te zveze obstajajo tudi tajni sporazumi med članicami, kar je resna ovira pri celovitem in objektivnem obveščanju javnosti o posledicah slovenskega vstopa v Nato. To pa ni edina nevarnost, ki jo prinašajo Natovi „tajni uradni listi“. Polemike, ki jih je prevzemanje „Natovih standardov“ pri določanju zaupnosti dokumentov povzročilo v Evropski uniji (in ki so se lani zaostrile celo do tožbe Evropskega parlamenta proti Evropskemu svetu zaradi omejevanja dostopa do informacij), so hkrati pokazale, da so Natovi standardi zaupnosti pogosto v nasprotju s temeljnimi pogodbami EU in da vse bolj omejujejo in, z besedami evropskih parlamentarcev, „kontaminirajo“ sicer liberalen evropski dostop do javnih informacij. Ne zgolj na vojaškem področju, pač pa tudi na povsem civilnih področjih, ki nimajo prav nobene zveze z vojsko, nacionalno obrambo in nacionalno varnostjo držav.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: