Jure Trampuš

 |  Mladina 24  |  Politika

Umazani sporazum

Pri sprejemanju meddržavnega sporazuma o krški jedrski elektrarni so Slovenijo vodili bolj zunanjepolitični kot okoljevarstveni interesi

Preuranjeno slavje: Podpis sporazuma o JEK v Krškem decembra 2001

Preuranjeno slavje: Podpis sporazuma o JEK v Krškem decembra 2001
© Denis Sarkić

Nekega daljnega dne, tam proti koncu osemdesetih let, se je na Titovem trgu v takrat še Titovem Velenju zbrala množica ljudi. Dva, tri, štiri, šest ali še več tisoč se jih je nagnetlo, da bi vkup in v en glas protestirali proti domnevno že potrjeni lokaciji odlagališča jedrskih odpadkov. Seveda v bližini rudarskega mesta, nekje pod Šaleško dolino. Že zdavnaj minul ekološki shod je nekega tujega novinarja prepričal, da v Sloveniji nastaja demokracija, pomenil pa je tudi začetek politične kariere nekaterih zelenih politikov. No, minilo je ducat let in še kakšnega pol, končal pa se je tudi sijajni vzpon okoljevarstvenih strank. Od tistega civilno-ekološkega brbotanja je ostala le ena, a bistvena in usodna zahteva. V Sloveniji v zadnjem desetletju ni bilo dovolj politične volje, da bi se poiskalo trajno skladišče jedrskih odpadkov. Ravno nasprotno, referendumska zamisel o zaprtju krške jedrske elektrarne je poniknila sredi devetdesetih let, prvi pravi poskus ureditve njenega pravno-formalnega statusa pa rešitev za nakopičene jedrske sode prestavlja nekam daleč v nejasno prihodnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: