Anton Hrvatin

 |  Mladina 26  |  Politika

Prepovedani in ponižani

"Zagotavljam vam, da bo za Piranski zaliv ne glede na to, kar sta podpisala Drnovšek in Račan, na koncu potrebna mednarodna arbitraža," je razjarjenim ribičem iz hrvaške Istre v Novigradu na dan državnosti zagotovil eden vidnejših mož vladne SDP Zdravko Tomac.

Zdravko Tomac

Zdravko Tomac
© Andrej Medica

Kot je znano, nas je hrvaško ministrstvo za notranje zadeve tik pred zdajci prikrajšalo za spektakel v Piranskem zalivu, ki so ga ribiči iz hrvaške Istre napovedovali zadnji mesec. Na dan državnosti naj bi z več kot sto plovili zapluli v Piranski zaliv in na črti 318 stopinj, ki deli zaliv na dva dela, v morje postavili plovce s hrvaškimi zastavicami in na ta simbolični način svoji vladi pokazali, kje poteka meja med državama. Hrvaški ribiči se namrač jezijo na vlado v Zagrebu, ki se o meji dogovarja, ne da bi vprašala za mnenje ljudi, ki živijo ob njej. In ker gre v Piranskem zalivu za vprašanje nacionalne časti oziroma za ozemlje, za katero so se ljudje pripravljeni tudi bojevati, so ribičem zaradi strahu pred možnimi incidenti prepovedali izvedbo protestne akcije. Hvalabogu, tako je lahko peščica plovil slovenskih pomorskih policistov v torek po Tržaškem zalivu iskala kadete, ki jih je močan morski tok med urjenjem odnesel izpred Debelega rtiča.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: