Miha Štamcar

 |  Mladina 29  |  Politika

Pokojninska združba

Državna Poštna banka Slovenije je vplivnim posameznikom z nenavadno ugodnimi posojili omogočila visoke vložke v pokojninsko družbo Druga penzija

© Tomo Lavrič

Slovensko pokojninsko blagajno muči kronična praznina in ena od temeljnih rešitev, ki jih je prinesla pokojninska reforma, je bil drugi pokojninski steber. Vanj naj bi vlagali skupinsko, prek podjetij, ali posamezno, saj so izračunali, da pokojnine v sedanji obliki čez desetletje ali dve ne bodo omogočale človeka vrednega življenja. Dodatno pokojninsko zavarovanje so začele tržiti zavarovalnice in novonastale pokojninske družbe. Potencialnim klientom obljubljajo, da bodo njihove vložke bogato oplajale, dokler ne bodo odšli v pokoj. Začel se je boj za zavarovance oziroma za velika podjetja z veliko zaposlenimi. Več vloženega denarja pomeni več kapitala za obračanje sredstev in boljše ter pestrejše naložbe in navsezadnje tudi večji dobiček. Kolektivno zavarovanje je za zavarovance privlačno, ker pri kolektivnem zavarovanju posameznik dobiva na svoj račun bruto znesek iz osebnega dohodka. Pri individualnem pa sredstva praviloma vplačuje iz neto osebnega dohodka. Za katero zavarovanje se je bolje odločiti? V enem izmed nasvetov nejevernim je bilo recimo zapisano: "Pozanimajte se, kakšne rezultate je izbrana družba dosegala v preteklosti, kakšen odnos ima do strank, kakšne so izkušnje drugih ljudi z njo. Je to podjetje, ustanovljeno pred nekaj meseci, ali podjetje z dolgoletno tradicijo? Ima poslovalnice po vsej Sloveniji ali le sedež v Ljubljani? Kako bodo obračali vaš denar?"

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: