Igor Mekina

 |  Mladina 36  |  Politika

Mejni gambit

Slovenija in Hrvaška sta se uvrstili na dolg seznam držav, ki so v tem trenutku zaradi razmejitev tropskih gozdov, strug in delt rek, morskih zalivov in puščav potencialna žarišča novih konfliktov

Do tu je Slovenija: Jorasova hiša je žal ostala zadaj, vmes pa pandurji

Do tu je Slovenija: Jorasova hiša je žal ostala zadaj, vmes pa pandurji
© Denis Sarkić

V dobrem tednu dni se je diplomatski gambit, ki ga je pred več kot enim letom zaigrala slovenska vlada, iztekel v doslej najhujšo zaostritev odnosov s Hrvaško, ki so skoraj v popolnosti izničili desetletje dolga pogajanja o meji med državama. Znano je, da je gambit tista šahovska otvoritev, v kateri igralec zaradi določenih prihodnjih koristi zavestno žrtvuje kakšno manjšo figuro - na primer kmeta. Ta vloga je bila v slovensko-hrvaških odnosih že od nekdaj prepuščena Jošku Jorasu. V parafiranem obmejnem sporazumu Drnovšek-Račan so bili sporni zaselki ob Dragonji, kjer stoji tudi hiša Joška Jorasa, prepuščeni Hrvaški, Slovenija pa je v zameno dobila koridor z dostopom do mednarodnih voda. V povezavi z maloobmejnim sporazumom in sporazumom o jedrski elektrarni Krško se je za nekaj trenutkov že zdelo, da se bosta oba premiera vpisala v zgodovino. Potem se je zapletena zgradba sporazumov nenadoma začela sesuvati; sporazum o jedrski elektrarni je v Sloveniji romal na ustavno sodišče, Hrvaška pa je pričela zavlačevati izvajanje maloobmejnega sporazuma (SOPS-a) in zavrnila podpis sporazuma o meji. Nato je bilo gambita nenadoma konec in kmet, ki bi moral biti žrtvovan, se je na lastno pest v vlogi mučenika s pompom znova vrnil v igro. Hrvaški ribiči so v povračilni akciji obkolili slovenske barke v spornem morskem “trikotniku”, ki si ga lastita obe državi, in diplomatska partija šaha se je znova vrnila na začetek. Slovenska diplomacija je v sporu delovala zmedeno in nemočno, hrvaški organi pa so s kršitvijo pravic Joška Jorasa in ponovnim poskusom nadzora polovice Piranskega zaliva pokazali visoko stopnjo nasilja in prekucništva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: