Urša Matos

 |  Mladina 39  |  Politika

Večja pravičnost ali populizem

Minister za zdravje namerava sistem zdravstvenega zavarovanja reformirati tako, da bi bogati za zdravje plačevali več, revnejši pa manj kot danes

Robin Hood: Minister Keber bi jemal bogatim in dajal revnim

Robin Hood: Minister Keber bi jemal bogatim in dajal revnim
© Denis Sarkić

Slovenija je ena redkih držav, kjer je kar 90 odstotkov ljudi vključenih v prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Razlog za to je preprost. Obvezno zdravstveno zavarovanje sicer zajema večino zdravstvenih tveganj, a še zdaleč ne vseh in tudi ne v celoti, kar pomeni, da se je treba za razliko do polne cene dodatno prostovoljno zavarovati ali pa to razliko plačati direktno iz žepa. Zaradi tega je večina državljanov danes prisiljena plačevati ne le obvezno, ampak tudi dodatno prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Brez tega bi za zdravljenje morali poseči globoko v svoje denarnice. Kako globoko, povedo podatki o cenah zdravstvenih storitev. Hospitalizacija na internističnem oddelku za sedem dni stane 325.360 tolarjev, in ker doplačilo znaša 25 odstotkov, bi brez prostovoljnega zavarovanja iz žepa prispevali 48.804 tolarjev. Na kirurgiji je cena v povprečju 310.853 tolarjev, ob 15-odstotnem doplačilu pa bi vas brez zavarovanja zdravljenje stalo 46.627 tolarjev. Operacija sive mrene stane 160.649 tolarjev in pri 5-odstotnem doplačilu bi morali iz lastnega žepa prispevati 24.097 tolarjev. Operacija na odprtem srcu stane 2.641.298 tolarjev, doplačilo zanjo pa je pet odstotkov, kar nanese 132.064 tolarjev. Zaradi takšnih cen prostovoljno zavarovanje seveda ni stvar opcije, ampak nuja. K nujnosti še dodatno prispeva dejstvo, da se čedalje več pravic iz obveznega seli v prostovoljno zavarovanje. Danes imata zavarovalnici Vzajemna in Adriatic, ki ponujata prostovoljno zavarovanje, v svojih portfeljih skoraj 1,5 milijona zavarovancev. To pa je po mnenju ministra za zdravje dr. Dušana Kebra bistveno več kot v tujini, kjer naj bi imelo prostovoljno zavarovanje sklenjenih le med 10 in 20 odstotkov prebivalcev, in to predvsem tistih, ki pripadajo najvišjih slojem in ki si to lahko privoščijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: