Drago Pilsel

 |  Mladina 50  |  Politika

Hvara ne damo

Hrvaška vlada je odložila prodajo hvarskih hotelov Termam Čatež, HSS, glavna koalicijska partnerica SDP, pa tudi za ceno razpada koalicije nasprotuje prodaji Slovencem. Hvarčani trdijo: Račan je zvodnik, mi smo cenene prostitutke, Slovenci pa nič krive stranke.

Pogled na prvi hrvaški biser

Pogled na prvi hrvaški biser
© Drago Pilsel

Iz črnih oblakov je ves dan drobno rosilo na po vsem svetu znani Hvar, ki skupaj z Anguillo (Karibi), Balijem (Indonezija), Boro Boro (Francoska Polinezija), Kaprijem (Italija), Kauaijem (Havaji), Mikonosom (Grčija), Ponzo (Italija), Upolom (Zahodna Samoa) in Zanzibarjem (Tanzanija) sodi med deset najlepših otokov na svetu, v Knežji palači v sklopu Hotela Palace pa je potekala seja mestnega glavarstva, kjer so v jezi in s petletno zamudo poskušali sestaviti pismo, s katerim naj bi od predsednika hrvaške vlade Ivice Račana zahtevali odlog določitve o prodaji turističnega podjetja Sunčani Hvar, d. d., družbe, ki nadzoruje vse hvarske hotele, to je približno 90 odstotkov turističnega denarja na otoku. Zaradi tekme mestnih svetnikov s časom je bilo v zraku čutiti živčnost. V Zagrebu je namreč na Markovem trgu prav takrat potekala seja vlade, kjer je morala petčlanska koalicija odločiti o predlogu Hrvaškega privatizacijskega sklada. Ta je 3. decembra sklenil sprejeti ponudbo slovenskih Term Čatež, d. d., iz Čateža ob Savi, ki so bile pripravljene kupiti večinski sveženj delnic podjetja Sunčani Hvar. Mobilni telefoni so zvonili na vse strani, saj je bilo treba preveriti, ali so pismo, ki ga je v imenu meščanov Hvara podpisal župan Zoran Domančić (HSS), dobili premier Račan in predvsem predsednik Domančićeve stranke in predsednik hrvaškega sabora Zlatko Tomčić ter drugi predsedniki poslanskih klubov v parlamentu, ki so prav tako nasprotovali prodaji tega podjetja Slovencem. Hvarski mestni svetniki so si oddahnili, ko so izvedeli, da je pismo prišlo na vse naslove, treba je bilo le še počakati, kako uspešno bo tokratno Tomčićevo izsiljevanje Račana.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: