25. 12. 2002 | Mladina 51 | Politika
Konzum 2002
Cvetober grappe pri Devetaku
© Miha Fras
Jurišče nad Pivko
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
25. 12. 2002 | Mladina 51 | Politika
Cvetober grappe pri Devetaku
© Miha Fras
Jurišče nad Pivko
Telefon: 05 757 80 82
K Cunarju, kmetiji s čredo ovac za zaledje, vabita jagenjček in orehova potica leta, kar seveda ne pomeni, da boste ostali brez nujno potrebnih uvodnikov in vmesnikov.
Gostilna Devetak
Vrh Sv. Mihaela, Italija
Telefon: 00 390 481 882 005
Čeprav imajo Devetakovi v kleti čez šeststo različnih buteljk z vsega sveta, se lahko pri njih z velikim užitkom poje tudi marsikaj, kar bi skuhala prevejana kraševska nona, in ne le nenavadne fantasie. Sicer "le" gostilna, a vredna vsake primerjave z domačimi vrhunskimi restavracijami.
Oštarija Špelca
Gornja Košana
Telefon: 05 753 04 13
Dolganovi imajo pri hiši več izbornega pršuta in sira in salam, več klobas in pujsov in žrebičkov kot marsikatera, le zavoljo davščin registrirana turistična kmetija, iz domačih dobrot pa gostom zlahka sestavijo preprost primorski obed, ki se ga pomni in ki obenem ne suši denarnice.
Restavracija Chez Eric
Fužinski grad, Ljubljana
Telefon: 01 540 05 88
V intimnem kvartirju, kjer imata kuhalnica in denarnica le enega gospodarja, se lahko navdušite za okusne do zaradi svojskosti presunljive, praviloma nežno ubrane jedi iz zakladnice francoske kuhinje in iz Ericove osebne beležke z recepti. Svetujemo obisk v številu, ki bo olajšalo pokušanje po buteljkah ponujenega vina.
Turistična kmetija Aleks Klinec
Medana
Telefon: 05 30 45 092.
Klinčevi so štartali na temelju prečudnih, z mero barikiranih in z domišljijo rezanih napojev v kleti mladega gospodarja Aleksa in se z vrsto lahkotnih briških jedi in njih sprotnim poročanjem z vinom uspešno priključili ozkemu krogu slow kmetij domovine. H Klincu navsezadnje vabi sezonsko ubrana ponudba, siri iz soseščine in s trto ogrevana gradela.
Kuhinja
Bezenškova 11, Ljubljana
Telefon: 01 544 61 41
Salame in paštete, žolice, juhe, obare in golaži, jetrca in vampi, biftki in roastbeefi in florentinci in tagliate - vse iz bojda dietetično zelo cenjenega, zasigurno pa svežega konjskega mesa, po preverjenih receptih in postreženo v prijetni Kuhinji, kjer Vas le pult loči od Krušičeve tamlade. Za depandanso pa: s podobno hrzajočim naphana mesnica.
Konoba Maretina
Viškovo nad Reko
Telefon: 00385 51 256 057
V Maretino ne hodijo jest ribe ob Kvarnerju počitnikujoči kontinentalci, temveč domačini, katerim indoktrinacija, ki se je nakopičila okoli te prestižne košte še ni segla do kosti. Ribo, školjke ali mehkužce si v Maretini tako lahko izberete v ribarnici in odnesete domov, ali pa jih zaužijete v kateri njihovih juh, brodetov in buzar, frigane, na žaru ali lešo. Po cenah, ki ne belijo las niti domačinom.
Gostilna Marinčič
Škocjan na Dolenjskem
Telefon: 07 307 61 15
V štabu najraje nedeljskih obedovalcev se tudi okrajna noblesa krepča z zdravilnimi župcami in s sočnimi, s tem in onim nadevanimi pečenkami ter nabada štruklje iz skute, ki jo Leskovarji sirijo doma, na obisk pa vabi tudi eden redkih vestnih, stare garde oštirjev, kar jih še premore domovina.
Zidanica Mavretič
Vidošiči nad Metliko
Telefon: 041 779 273
Mavretiči sprejemajo goste, najraje oddelke, ki so sposobni zmazati celega jagenjčka ali odojka, v jedilnici zidanice ali v kot iz pustolovskih filmov urejeni kleti pod njo, poleg umetelne peke negodnega živalstva pa so jim v zaslužen ponos letošnja zmagovalna salama in hrustavi štrudl ter vrsta slajše ubranih vin, tja do poznih trgatev, izborov in ledenega vina.
Gostilna Merče
Merče pri Sežani
Telefon: 05 73 46 255.
Družina Ratoša lahko ugodi tudi zakletim mesojedcem , sicer pa stavi na živelj iz pod kraško planoto žuborečega morja, katerega v kuhinji čimmanj trpinči ali pa sploh pusti na miru in servira surovega, za konec obeda pa fascinira z izbranimi sladicami.
Gostilna Milenium
Hoče pri Mariboru
Telefon: 02 61 81 714.
Strah je odveč, kajti gostilni odmevnega imena načeluje gospod Kramberger, ki bo pač obveljal za nepretencioznega gostinca leta in je kronično izbirčne Ilovarjeve, ki so lahko njegovo kuhinjsko pantomimo opazovali skozi steklena vrata, poleg za Štajersko izjemno lahkotnega jedilnika razvedril tudi z ad hoc sčarano improvizacijo.
Buffet da Pepi
Via Cassa di Risparmio, Trst
Priložnost za slastno malico v znamenju parkljarjev, predvsem prašičkov, ki jih je pri Pepiju vse polno, še največ v kotlu, okoli katerega se po koncu dopoldanskega in popoldanskega šihta zbere tržaško ljudstvo in potem grizlja v kajzerice vloženo šunko, vratino, kožarce in jezik, ali pa si jih s kislim zeljem in ročno naribanim hrenom izvoli postreči na krožnik.
Turistična kmetija Poljanice
Istra
Telefon: 00385 52 684 150.
Vsaj en dan prej telefonirajte familiji Prar in si rezervirajte mizo ter izrazite želje, potem pa se, oboroženi s specialko, podajte na lov za na koncu makadama obratujočo kmetijo in glejte, da ne zamudite, sicer sledi pridiga. Se kljub temu izplača, saj je gazda Boško umetnik za jagnjetino in teletino izpod peke, za pršut in konjske salame, in ima kljub avtoritarnemu pristopu nos za domačno vzdušje.
Restavracija Potočnica
Zgornja Bistrica
Telefon: 02 81 81 549
Pod Potočnico, v bazenih, kamor se steka potok iz Bistrice, znajo plavati smuči, krapi, ščuke, somi, lipani, ostriži, linji in kečige in seveda postrvi, ki ti jih v menda edini domači restavraciji te vrste po vseh pravilih zapečejo v pečici ali pa iz njih čarajo vrsto predjedi ter kombinatoričnih izmišljij, podprtih z obširno vinsko karto in omaro digestivov. Če ujagate kako prepelico, pa tudi ne bo škode.
Gostišče pri zalogarju
Dolenja vas pri Železnikih
Telefon: 04 500 50 00
Nekdaj prejkone običajni vaški gostilni je zavladala prenova, ki na srečo ne vonja po rukoli in carpacciu, temveč po upoštevanju sirarskih dognanj soseske, strokovnem ravnanju z mesovjem in po polni kleti primorskih buteljk. Privoščite si od konjaka in merlota pijana jetrca in povejte, ali ob takem prigrizku še marate za prestižnejše zadeve.