Gregor Cerar

 |  Mladina 21  |  Politika

Policijsko mučenje

Odbor ZN proti mučenju je v začetku maja obravnaval drugo poročilo Slovenije o sprejetih ukrepih proti mučenju in imel kar nekaj pripomb

© Arhiv Mladine

Odbor ZN proti mučenju je 5. in 6. maja obravnaval drugo poročilo Slovenije o ukrepih, sprejetih za zagotovitev pravic iz konvencije proti mučenju in drugim oblikam okrutnega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja. Pred obravnavo poročila naše države je odboru pripombe in ugotovitve poslala tudi mednarodna nevladna organizacija Amnesty International (AI). Ta je prejšnji petek javno objavila svoje poročilo, v katerem opozarja na več kršitev človekov pravic, ki so jih v Sloveniji zagrešili policisti. Ena glavnih težav, kot navaja AI, je, da policiji in sodstvu ne uspe zagotoviti, da bi navedbe o nasilnem ravnanju policistov in drugih temeljito in hitro raziskali in storilce kršitev človekovih pravic postavili pred sodišče. Odbor ZN je v svojih sklepih pohvalil samokritiko v poročilu slovenske vlade, ki je vsebovalo veliko ugotovitev varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka. Glavne pripombe odbora se nanašajo na slovenski kazenski zakonik, v katerem mučenje še vedno ni obravnavano kot posebno kaznivo dejanje, mučenje kot nasilno dejanje pa v skladu s sedanjo zakonodajo lahko zastara. Prav tako je odbor slovensko vlado opozoril, da pri nas ni neodvisnega sistema za preiskovanje pritožb in poročil o nasilnem ravnanju policistov. Ti naj bi še naprej uporabljali čezmerno silo, še posebej pri ravnanju s pripadniki etničnih manjšin. Hkrati so v odboru obžalovali, da Slovenija ni priskrbela statističnih podatkov o razsežnostih tega vprašanja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: