Ali H. Žerdin

27. 8. 2003  |  Mladina 34  |  Politika

Vabljeni v Irak

Ali naj slovenski vojaki sodelujejo v iraški ekspediciji?

Zakaj se je kamion, napolnjen z eksplozivom, zaletel v bagdadski sedež Združenih narodov? Kako to, da se je organizacija, ki se od leta 1945 ukvarja z iskanjem miroljubnih poti, premagovanjem lakote, opismenjevanjem, pomočjo beguncem, človekovimi pravicami in drugimi plemenitimi dejavnostmi, nekomu zazdela legitimna tarča? Naj bo čisto jasno: sedež Združenih narodov ni legitimna vojaška tarča. Napad s kamionom, namenjenim za prevoz betona, je zločin. Vendar se za zločinom skriva politična logika. Ta logika pa se tiče vseh držav sveta, tudi Slovenije in njene vlade. V ozadju politične logike, ki je botrovala zločinu, je namreč vprašanje, kakšno vlogo so v zadnjem letu v Iraku odigrali Združeni narodi. Kakšno vlogo so odigrali v zadnjem desetletju? Ali je ta vloga takšna, da se je bagdadski sedež Združenih narodov zato nekomu zazdel legitimna vojaška tarča? So Združeni narodi v zadnjem desetletju v Iraku delovali kot vojaška sila?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €