29. 7. 2004 | Mladina 30 | Politika
Ni tveganja za zdravje
Dr. Matej Lipoglavšek je na institutu Jožef Stefan vodja oddelka za fiziko nizkih in srednjih energij. Na oddelku v laboratoriju za visokoločljivostno spektometrijo gama preiskuje stopnjo radioaktivnosti v različnih snoveh, tudi v živilih. Dr. Lipoglavšek pravi, da povečana radioaktivnost v Fructalovih borovničevih sokovih ne pomeni tveganja za zdravje.
Lipoglavšek pred germanijevim detektorjem, s katerim merijo stopnjo radioaktivnosti
© Boban Plavevski
Pojdimo kar k številkam. Enota, ki določa biološki vpliv radiacije na človeško telo, je sievert; opisuje, koliko škode povzroči sevanje človeku. Smrtna doza so štirje sieverti, konkretneje to pomeni, da bo po prejemu štirih sievertov sevanja umrla polovica obsevanih ljudi. Normalno naj bi vsak človek dobil okoli 3 milisieverte na leto, to so tri tisočinke enega sieverta. Govorim le o sevanju iz naravnih virov - torej iz kozmičnih žarkov in naravnih radionuklidov iz zemlje, to so kalij 40, uran, torij in njuni potomci. Največji del naravne radioaktivnosti pa v ljudi zaide iz vdihanega radona. Ta je potomec urana, ker pa je žlahten plin, prihaja iz tal, sten in je tudi v zraku. Nabira se predvsem v zaprtih prostorih, zato se ga najhitreje znebimo, če prostor prezračimo.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?