Urša Matos

 |  Mladina 31  |  Politika

Las Vegas na pragu parlamenta

Obeta se še en brutalen poseg v dediščino arhitekta Edvarda Ravnikarja. Da bi pridobili prostor za zabaviščni center z igralnimi avtomati, naj bi nadzidali Maximarket na Trgu republike.

Se bo Maximarket spremenil v igralniški salon?

Se bo Maximarket spremenil v igralniški salon?
© Matej Leskovšek

Celo s profitom obsedeni Američani niso tako predrzni, da bi igralni salon postavili pred Belo hišo. Že zgolj zamisel o hazarderstvu v bližini osrednjega državnega simbola bi se jim zdela blasfemična. Toda Slovenija ni Amerika, zato je mogoče, da bomo le nekaj metrov od poslopja parlamenta že prihodnje leto dobili zabaviščni center z igralnimi avtomati. Po idejni zasnovi, ki jo je izdelalo ljubljansko projektantsko podjetje IZTR, d. o. o., naj bi blagovnico Maximarket na Trgu republike nadzidali za eno nadstropje, s čimer bi pridobili dodatnih 1564 kvadratnih metrov površine. Na zastekljeni terasi, do katere bi vozilo zastekljeno dvigalo, bi obiskovalce kratkočasili z modnimi revijami, glasbenimi in gledališkimi predstavami lažjega žanra, jedačo, pijačo in igralnimi avtomati. Podjetje Emona Maximarket, ki je lastnik blagovnice, namerava skupaj s strateškim partnerjem (njegovega imena za zdaj še nočejo izdati) v projekt zabaviščnega centra vložiti najmanj milijardo tolarjev. Prvi korak proti cilju so že naredili, saj jim je vlada 8. aprila letos podelila koncesijo za prirejanje iger na srečo, soglasje k igralnemu salonu pa je dala tudi Mestna občina Ljubljana. Zdaj investitorje čaka še pridobitev ustreznih dovoljenj za nadzidavo. Pri tem naj bi jim z nasveti in lobiranjem pomagalo podjetje MLS, d. o. o. Gre za podjetje s sedežem v ljubljanskem centru WTC, katerega ustanovitelj in pooblaščenec je nekdanji socrealistični minister Janez Zemljarič, formalno pa naj bi se ukvarjalo s trgovino na debelo. Ni naključje, da si prav to podjetje že več let v imenu različnih investitorjev prizadeva za gradbene posege na območju Trga republike. Med drugim je poskušalo doseči tudi nadzidavo obeh stolpnic.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: