Urša Matos

22. 8. 2004  |  Mladina 33  |  Politika

Prenova na horuk

Namesto da bi prostorski razvoj Portoroža narekovala premišljena strategije občine, ga narekuje kapital

Načrt predvidenih prostorskih sprememb v središču Portoroža

Načrt predvidenih prostorskih sprememb v središču Portoroža
© Borut Krajnc

Če je Portorož v avstro-ogrski monarhiji poleg Gradeža, beneškega Lida in Opatije veljal za najpomembnejše evropsko letoviško in zdraviliško središče, je danes le še njegova bleda kopija. Časi, ko je imel Portorož stalno letalsko zvezo z Benetkami, so mimo. Pomoli so razmajani, kanalizacija dotrajana, parkirišča nabito polna pločevine, kulinarična in kulturna ponudba mizerna, nekoč glamurozen Hotel Palace pa izropan in tako dotrajan, da je samo še vprašanje časa, kdaj se bo sesul pod lastno težo. Več kot desetletje so potekale brezplodne razprave o nujnih spremembah, a zgodilo se ni nič. Vse do letos, ko je piranska občinska uprava navrgla kup papirjev, ki bodo korenito spremenili podobo Portoroža. Toda namesto da bi se občina sprememb lotila premišljeno in postopoma, tako kot to delajo v drugih turističnih središčih po svetu, je v javno razpravo poslala kar štiri lokacijske načrte hkrati. Podrobnejše branje teh načrtov - pripravilo jih je projektantsko podjetje Prostor iz Kopra - razkriva, da ne ponujajo celostnega razvoja kraja, ampak parcialne rešitve. Še več. Ni se mogoče znebiti vtisa, da prostorsko ureditev namesto urbanistov narekuje kapital.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €