Meta Krese

 |  Mladina 35  |  Politika

Žongliranje z delavci

Opozarjanje SDS na zapravljivost države ob odpiranju in ohranjanju delovnih mest kaže na pomanjkanje solidarnosti z delavci

© Arne Hodalič

Ko je direktor Renaulta Louis Schweitzer pred sedmimi leti nepričakovano napovedal zaprtje uspešne tovarne z dolgoletno tradicijo v belgijskem mestu Vilvoorde in s tem ukinitev 3100 delovnih mest, ni pričakoval, da bo povzročil prvo "evropsko stavko". Z enournim protestom so se prizadetim delavcem pridružili še delavci francoskega in španskega Renaulta ter belgijskih tovarn Ford, Volkswagen, General Motors in Volvo. Njihovo geslo je bilo: "Vsi smo belgijski delavci." Številni Belgijci so se odločili za vsesplošen bojkot ne le Renaultovih avtomobilov, temveč tudi drugih francoskih izdelkov. Marsikdo si je omislil nalepko z napisom: "To je moj zadnji renault." Direktor Renaulta pa je še najtežje pogoltnil to, da so ga obsojali belgijski kralj, francoski predsednik, predsednik Evropske komisije in celo duhovniki. Belgijska in francoska škofovska konferenca sta celo objavili svoje uradno mnenje, v katerem sta se zavzeli za spoštovanje vsaj temeljnih pravic delavcev. Poleg vsega tega so se proti njemu združili vsi, ampak prav vsi politiki: levi, desni in sredinski. Seveda ni šlo brez vroče razprave v parlamentu, a na podlagi te razprave je nastala skupna resolucija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: