Vanja Pirc

 |  Mladina 35  |  Politika

Razkriti prisluhi

Pred dvema tednoma so bili prisluhi še skrbno varovana skrivnost, prejšnji teden pa je generalni direktor policije Darko Anželj vendarle razkril številke

© Tomo Lavrič

Potem ko je predsednik uprave Simobila postal Zoran Thaler in so opozicijski poslanci sprožili val paničnih obtožb, da naj bi telekomunikacijska podjetja neupravičeno prisluškovala državljanom, predvsem pa njim samim, smo na Generalni policijski upravi povprašali, kako pogosto sodelujejo s temi podjetji. Policija je namreč v Sloveniji poleg Varnostno-obveščevalne službe in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije edina pristojna za izvajanje prisluškovanja. Policijska predstavnica za stike z javnostmi Tadeja Kuhar nam je 18. avgusta odgovorila kratko in suhoparno: "V nadaljevanju vam pošiljamo pojasnilo na vaša vprašanja v zvezi s prisluhi s strani telekomunikacijskih podjetij, ki jih izvaja policija: Glede izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov policije gre za podatke, ki so varovani v skladu z Zakonom o tajnih podatkih in drugimi predpisi. Policija je o teh podatkih na podlagi Zakona o nadzoru nad delom varnostnih in obveščevalnih služb dolžna periodično poročati komisiji za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb v Državnem zboru. V skladu z zgoraj navedenim vam ne moremo posredovati želenih podatkov." S policije nam torej niso želeli posredovati nikakršnih konkretnih podatkov v zvezi s prisluškovanjem. O prisluhih niso želeli govoriti niti na generalnem državnem tožilstvu. Nekaj podatkov o zahtevanih in odobrenih prisluhih so nam bili pripravljeni posredovati le s sodišč, na katera se morajo, vsakič, ko želijo prisluškovati, s prošnjami obrniti vse naštete ustanove. Kar se tiče policije in tožilstva, so bili torej podatki o prisluhih pred dobrim tednom dni še skrbno varovana skrivnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: