Miha Štamcar

 |  Mladina 44  |  Politika

Desusova zadrega

Levičarska stranka, ki se je le za las prebila v parlament, je postala jeziček na tehtnici stabilne desne vlade. Je zaradi tega pred razpadom ali na novi poti?

Pogajalska skupina Desusa pred vrati SDS te dni

Pogajalska skupina Desusa pred vrati SDS te dni
© Denis Sarkić

Mnogi volilci upokojenskega Desusa so bili po volitvah hudo presenečeni, ko so izvedeli, da se misli v tako imenovano desno sredinsko vlado vključiti tudi stranka, za katero so volili. Desus je namreč od ustanovitve leta 1990 oziroma od prvega skoka v parlament leta 1996 veljal za najbolj levičarsko stranko v Sloveniji. Če štejemo seveda tiste, ki so sposobne prestopiti prag parlamenta. Desus je po tihem veljal za stranko Milana Kučana. Celo bolj kot Združena lista, katere člansko izkaznico je ob začetku predsedovanja Sloveniji zamrznil in je na nanjo, kot kaže, že pozabil. Kljub temu Kučan, kljub prošnjam, ki naj bi prihajale iz Desusa, Demokratične stranke upokojencev Slovenije, ni nikoli prestopil v stranko. Pred volitvami se je raje usedel z nekaterimi pomembnimi Slovenci in direktorji. V svojo strategijo ni vključil Desusa in med različnimi pogovori s člani stranke smo dobili občutek, da jih moti, da se jim bivši predsednik ni poskusil postaviti na čelo. Desus naj bi bil namreč pisan na kožo tistim, za katere Združena lista s svojim predsednikom ni več prava izbira. Desus je bil tik pred volitvami, kljub kričavemu predsedniku, razumljen kot stranka, ki bo sodelovala z LDS ali Združeno listo, ne pa z NSi in SDS. Toliko bolj, ker so na evropskih volitvah postavili listo skupaj z LDS, in še toliko bolj, ker so veljali za stranko partizanov, Andrej Bajuk (vedno) in Janez Janša (ponavadi) pa sta se postavljala na stran domobrancev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: