Vanja Pirc

 |  Mladina 47  |  Politika

Podarjeni tolarji

Policija in tožilstvo preiskujeta, ali je Zmago Jelinčič s pridobitvijo zbirke slovenskega denarja in z njeno prodajo Narodnemu muzeju Slovenije storil kaznivo dejanje

Slovenci naj bi leta 2007 uvedli skupno evropsko valuto evro. Slovenski tolar bo postal s tem dejanjem del naše kulturne dediščine. Bankovci in kovanci slovenskega tolarja bodo le še poslastica za tiste, ki se ukvarjajo z zbiranjem denarja. Nekateri tolarji pa so že danes numizmatična poslastica. Gre denimo za denar, ki je bil pri izdelavi poškodovan, na katerem denimo barva ni bila dovolj dobro odtisnjena ali pa je bil njegov delček zaradi napake odrezan. Gre za različne študije slovenskega tolarja. Zelo redki in zato cenjeni so "reklamni" vzorci tolarja, specimni, ki sicer niso zakonito plačilno sredstvo, so bili pa prve podobe tolarja, s katerimi so se srečevali tisti, ki delajo za blagajnami. Kako dragoceni so lahko takšni izvodi tolarjev, pove podatek, da je naša krovna muzejska inštitucija, Narodni muzej Slovenije, za zbirko bankovcev, kovancev in izjemno redkih tovarniških specimnov, ki jo je lani odkupila od poslanca Zmaga Jelinčiča Pl., odštela 42 milijonov SIT. Doslej so mu izplačali okoli 15 milijonov SIT. Izplačilo preostalih milijonov pa je zdaj zaustavljeno. Junija letos je namreč takratni inšpektor za varstvo kulturne dediščine Dragan Matić posumil, da bi pri nakupu zbirke lahko prišlo do spornih poslov. Posel je zato pod drobnogled vzela policija. Ne le slovenska, poizvedbe je opravila tudi angleška. Preiskavo sicer vodi ljubljansko tožilstvo, na policiji pa pravijo, da se "predmet in vsebina preiskave nanaša na nakup zbirke vzorcev bankovcev slovenskega denarja in vlogo institucij in posameznikov pri nakupu".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: