Jože Biščak

5. 12. 2004  |  Mladina 48  |  Politika

Posel tedna

Petrol je v Mežici odprl čistilno napravo, v katero je vložil 240 milijonov tolarjev. Koncesijo je dobil pred tremi leti, čistilno napravo pa je začel graditi pred sedmimi meseci. Zmogljivost naprave, ki je računalniško vodena ter omogoča tako mehansko kot biološko čiščenje, je 4000 populacijskih enot. Nanjo bodo priključeni mesto Mežica ter naselji Polena in Senčna vas. Gre predvsem za razbremenitev vodotoka Meža.

Mercator je na Apalašinem polju pri Sarajevu odprl nov supermarket, in sicer svoj tretji v Bosni in Hercegovini, saj ima trgovska centra že v Tuzli in Sarajevu. V supermarketu bo zaposlenih 40 ljudi, vrednost projekta pa je blizu štirih milijonov evrov. Poleg tega je odprl tudi center v Osijeku, ki je velik tri tisoč kvadratnih metrov, zaposloval bo 165 delavcev, skupna vrednost projekta pa je bila 22 milijona evrov.

Magnifico je s svojim singlom Hir Aj Kam, Hir Aj Go prepričal šefe italijanskega Fiata, da bo to naslovna glasba za njihova televizijska reklamna sporočila za nov model fiata punta. To bo tudi uradna glasba za novo Cavallijevo kolekcijo pomladnih oblačil, prav tako v Italiji. Skratka, Magnifico je prvi slovenski glasbenik, ki mu je (brez pomoči plačanih spotov na MTV) uspel prodor na razviti zahod.

Izbrali ste posel tedna

Mercator in Petrol (69,5 odstotka glasov) sta podpisala pogodbo o poslovnem sodelovanju na bencinskih črpalkah. Pogodba ima tri pomembne člene: dobava blaga med podpisnikoma, postavitev Petrolovih črpalk na Mercatorjevih lokacijah in uporaba kartic pika in magne v trgovinah obeh podjetij. Šefa podjetij Zoran Janković in Janez Lotrič pravita, da bo to povezovanje zaradi nižanja cen občutil predvsem potrošnik.

Uredništvo Kalkulatorja vsak teden predlaga tri posle, ki so zaznamovali minuli teden, vi, bralci, pa izberite enega izmed predlaganih. Svoj glas pošljite na naslov desk@mladina.si, s pripisom "za posel tedna", glasujete lahko tudi na naši spletni strani (v rubriki Slovenija) ali pa po sms na številko 031 331 217.

Med glasovalci za zmagovalca vsak teden izžrebamo nagrajenca, ki prejme majico "Z Diarejo ste vedno na tekočem", zato poleg posla pripišite še velikost majice (S, L, XL ali XXL), ki bi jo želeli prejeti, in svojo davčno številko. Konec leta boste med posameznimi zmagovalci izbrali posel leta. Glasujete lahko od izida Mladine do četrtka do 12. ure, tokratni srečni izžrebanec pa je Sašo Legenič in Murske Sobote.