Jože Biščak

22. 1. 2005  |  Mladina 3  |  Politika

Posel tedna

Istrabenz je uspešno prevzel Kolinsko, obvladuje pa tudi portoroško Drogo. Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je dejal, da gre za povsem novo strateško usmeritev nekdaj naftnega podjetja - v živilsko industrijo, kjer je mogoče doseči še veliko dodane vrednosti. Načrtuje tudi prodor na trge jugovzhodne Evrope, saj tam še ni velikih mednarodnih živilskih družb. No, če Istrabenzu ne bo uspelo, lahko svojo živilsko industrijo še vedno proda - z dobičkom.

Salonit Anhovo nadaljuje s prevzemi. Tokrat je predsedniku uprave posoškega podjetja Jožetu Fundi uspel prevzem Keme Puconci. Po njegovih besedah so se v Salonitu za prevzem sedem milijonov vredne Keme odločili, ker ima sorodno dejavnost in ker s programom mineralnih proizvodov za gradbeništvo dopolnjuje njihovo proizvodnjo. Sicer je končni cilj Salonita povezati družbe s področja materialov za gradbeništvo in izboljšati konkurenčnost.

Zavarovalnica Maribor je, kot je že lani napovedal predsednik uprave Drago Cotar, vstopila tudi na avstrijsko tržišče. ZM Agenta, hčerinsko podjetje mariborske zavarovalnice, je namreč od severnih sosedov dobila dovoljenje za zavarovalno zastopniško delo v Avstriji. Za Štajerce bodo delali avstrijski agenti, ki pa se bodo izobraževali v Sloveniji. Sicer je ZM Agenta, ki trži predvsem rentna zavarovanja, najbolj uspešna agencija v ZM.

Izbrali ste posel tedna

Fredi Miler (85,4 odstotka glasov) je s svojo pesmico, ki govori o tem, kdo je koga sanjal in koga ne, v Sloveniji povzročil pravo fredimanijo. Ne samo, da bo izdal zgoščenko, za katero ne dvomimo, da bo šla za med, ampak je brkati Korošec izredno podjeten - ima tudi po tri nastope na dan. Za nastop zaračuna okoli 100 tisoč, čeprav je še nedavno pel za trideset tisočakov. Tudi majice in spodnje perilo z njegovim imenom in sliko se dobro prodajajo.

Uredništvo Kalkulatorja vsak teden predlaga tri posle, ki so zaznamovali minuli teden, vi, bralci, pa izberite enega izmed predlaganih. Svoj glas pošljite na naslov desk@mladina.si, s pripisom "za posel tedna", glasujete lahko tudi na naši spletni strani (v rubriki Slovenija) ali pa po sms na številko 031 331 217.

Med glasovalci za zmagovalca vsak teden izžrebamo nagrajenca, ki prejme majico "Z Diarejo ste vedno na tekočem", zato poleg posla pripišite še velikost majice (S, L, XL ali XXL), ki bi jo želeli prejeti, in svojo davčno številko. Konec leta boste med posameznimi zmagovalci izbrali posel leta. Glasujete lahko od izida Mladine do četrtka do 12. ure, tokratni srečni izžrebanec pa je Aljaž Caf iz Ljutomera.