Urša Matos

 |  Mladina 14  |  Politika

Vse za mir v hiši

Premier Janša in finančni minister Bajuk z dvigom pokojnin pripravljena tvegati prevzem evra, samo da v koaliciji ohranita Desus

Janez Janša, Andrej Bajuk in Anton Rous ob podpisu koalicijske pogodbe 23. novembra 2004

Janez Janša, Andrej Bajuk in Anton Rous ob podpisu koalicijske pogodbe 23. novembra 2004
© Denis Sarkić

"Znižanje inflacije, brzdanje javnofinančnega primanjkljaja v okviru maastrichtskega merila in restriktivna finančna politika - to so v prihodnjem letu poti, po katerih bi izpolnili pogoje za vstop Slovenije v evropsko denarno unijo," je po nastopu svojega mandata poudarjal premier Janez Janša. Hkrati sta s prvim finančnikom Andrejem Bajukom kritično ocenila delo svojih predhodnikov Antona Ropa in Dušana Mramorja, češ da "po analizi stanja v proračunu za leto 2005 manjka 70 milijard tolarjev". Ob zastrašujoči številki in težkih nalogah, ki Slovenijo čakajo v fotofinišu za evro, bi torej pričakovali resno zategovanje pasu. A zgodilo se je ravno nasprotno. Vlada naj bi še ta teden sprejela novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki bi upokojencem prinesla proporcionalno povišanje pokojnin. Od letošnjega 1. oktobra naj bi se namreč pokojnine dosledno usklajevale z rastjo plač in ne več tako kot zdaj, ko je v rabi kombiniran sistem, po katerem pokojnine le delno sledijo rasti plač, hkrati pa je njihova rast vedno višja oziroma vsaj enaka rasti življenjskih stroškov. Sprememba seveda ne bo poceni. Že prihodnje leto bi v ta namen iz proračuna morali izplačati med devet in dvanajst milijard tolarjev, kar bi na upokojenca v povprečju pomenilo dodatnih 15 do 25 tisoč tolarjev letno. Pri tem bi delež pokojnin v bruto domačem proizvodu iz leta v leto eksponentno naraščal. Ker bi novost že v nekaj letih lahko imela katastrofalne posledice za pokojninsko blagajno, posledično pa bi lahko povzročila, da Slovenija leta 2007 ne bi bila sposobna prevzeti evra, bi na to temo seveda pričakovali burne javne razprave. A se je v zadnjem tednu bistveno več govorilo o tem, kdo bo imel večino v organu upravljanja pokojninskega zavoda, kot pa o tem, ali ima vlada sploh pripravljen izračun, ki opravičuje drugačen način usklajevanja. Naglica, s katero vlada drvi v spremembo, ima seveda svoje razloge. Le da ti niso ekonomske, pač pa izključno politične narave. Če namreč vlada novele zakona ne sprejme, s tem tvega odhod Desusa iz koalicijskih vrst, to pa bi posledično pomenilo padec vlade. Da bi lažje razumeli celotno ozadje, se moramo vrniti v obdobje pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ko so bile pokojnine ena od vročih tem za nabiranje volilnih glasov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: