Retuširani Stalin

Razstavo ob 60-letnici zmage nad nacizmom je doletela cenzura, zloženka, ki naj bi jo delili na razstavi, pa je šla v bunker - potem pa se je iz bunkerja vrnila v galerijo

Danica Simšič na otvoritvi razstave (levo zgoraj manjka letak)

Danica Simšič na otvoritvi razstave (levo zgoraj manjka letak)
© Miha Fras

Na panoju, ki stoji natanko nasproti vstopa v galerijo Kresija, piše: "V Ljubljano, ki je partizanske enote že pričakala okrašena s cvetjem in zastavami, je 9. maja prva vkorakala oficirska šola generalštaba Jugoslovanske armade za Slovenijo." Vendar je pano oblikovan na nenavaden način. Vsi ostali panoji so bolj ali manj simetrični, fotografije in letaki, ki so nastali okoli 9. maja 1945, so razporejeni v pravilnem geometričnem zaporedju. Pano, ki stoji natanko nasproti vhoda, pa ni simetričen. Geometrija panoja je neuravnotežena. Kot da bi na panoju nekaj manjkalo. Osnovo panojo predstavlja zemljevid Ljubljane, kakršna je bila med vojno, na zemljevid pa so nalepljene fotografije in druga grafična gradiva. In v resnici je pano tik pred otvoritvijo razstave doživel preobrazbo.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!