Vanja Pirc

 |  Mladina 26  |  Politika

Kdo bo zahteval referendum?

LDS je za razpis referenduma o zakonu o RTVS ponudila podpise 23 poslancev. Bo SD kljub nasprotovanju njenega predsednika prispevala še sedem manjkajočih podpisov?

Predsednik SD Borut Pahor pravi, da bi na referendumu tudi sam glasoval proti zakonu o RTVS, vendar odgovornosti za referendum o njem ne želi prevzeti.

Predsednik SD Borut Pahor pravi, da bi na referendumu tudi sam glasoval proti zakonu o RTVS, vendar odgovornosti za referendum o njem ne želi prevzeti.
© Igor Škafar

Prejšnjo sredo je parlament sprejel novi zakon o RTV Slovenija. Koaliciji se je izšlo po načrtih. Zakon je spravila pod streho še pred poletnimi počitnicami. Ne glede na vse kritike, da z zakonom podržavlja javni RTV-servis. In ne glede na to, da javne razprave o RTV-zakonu praktično ni bilo, saj se je začela šele potem, ko ga je že obravnaval parlament in ga je bilo mogoče spreminjati le še z dopolnili; med temi pa so vladajoči poslanci nato seveda upoštevali skoraj izključno tiste, ki so jih predlagali sami. Parlament je tako sprejel zakon, ki uvaja parlamentarni kanal in veča vpliv države na upravljanje RTV-ja. Določa tudi, da bodo 16 civilnodružbenih članov programskega sveta imenovali poslanci, nadzorni svet pa bo imel tako široka pooblastila, da bo sprejemal večino ključnih odločitev in hkrati nadziral sam sebe. Zakon je koalicija izglasovala ob obstrukciji poslancev LDS in SD in v družbi poslancev SNS, ki so sicer glasovali proti zakonu, a so vseeno omogočili njegovo sprejetje. Parlament je bil namreč ravno zaradi prisotnosti SNS sklepčen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: