Jure Trampuš

5. 10. 2005  |  Mladina 40  |  Politika

Poveljniška odgovornost

Urad predsednika vlade še zmeraj molči, poslanec pa ni dobil jasnih odgovorov

Janez Janša v parlamentu ...

Janez Janša v parlamentu ...
© Matej Leskovšek

Ko smo sredi septembra kabinet predsednika vlade pozvali, naj komentira naše pisanje o sestanku v vladi palači, kjer so se s predsednikom vlade sešli akterji prodaje Mercatorja, odgovora ni bilo. Zato smo vložili uradno zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja in naivno upali, da bodo iz vlade nanjo odgovorili prej kot v zakonsko določenem roku. Pač v skladu z obljubami iz pozabljenega etičnega kodeksa. Valentin Hajdinjak, tiskovni predstavnik vlade, nam je po štirinajstih dneh čakanja poslal le suhoparno sporočilo, da bomo odgovor na zahtevo dobili "najkasneje do konca zakonsko predpisanega roka". Ta se sicer izteče 11. oktobra.

Vendar pa smo v zvezi s sestankom v vladni palači vseeno dobili nekaj pojasnil. Poslanec LDS Matej Lahovnik je med postavljanjem poslanskih vprašanj premiera Janšo v zvezi s prodajo Mercatorja obtožil neznanja, arogance in suma politične korupcije. "Gospod predsednik vlade, sklenili ste zelo čuden posel," je bil jezen nekdanji minister za gospodarstvo. "Ne le da ste za 28 milijard tolarjev razprodali državno premoženje, kakšni so stroški financiranja? Na štiri obroke so to naredili! Stroški financiranja so po okrog 3-odstotni obrestni meri. Danes zjutraj sem šel v banko in sem ugotovil, da če želijo državljani kupiti ozimnico, kupiti krompir, je obrestna mera 7-odstotna! Vi prvovrstne delnice slovenskih podjetij prodajate na obroke po za polovico nižji obrestni meri, kot velja sicer za običajne državljane. Dajte omogočiti tudi ostalim, da kupijo stanovanja, najamejo potrošniške kredite po 3-odstotni obrestni meri!" Nato je premiera neposredno pozval, naj odgovori na navedbe o sestanku. "Ali ste bili 12. avgusta na kakršnem koli sestanku, kjer se je govorilo tudi o omenjenem poslu. Prosim, da mi jasno in nedvoumno odgovorite na to vprašanje."

Janša se je obtožbam izmikal. Najprej je ponovil staro mantro o tem, da je bil posel z Mercatorjem pregleden in dober, da so očitki absurdni, pavšalni, celo žaljivi, Dušanu Kumru, ki je postavil podobno vprašanje kot Lahovnik, pa je še navrgel, da nima nobenih težav s tem, da bi vlada pregledala vse Kadove in Sodove posle tja do leta 1995. "V prejšnjem mandatu se ni moglo o ničemer pisati, ker se ni vedelo. Sedaj se zadeve dogajajo transparentno, o tej pogodbi in poslu se je pisalo prej, preden je bil sklenjen, prej, preden so nadzorniki to obravnavali," je za nejasnosti v zvezi s prodajo Mercatorja obtožil tudi medije.

In sestanek? "Kar se tiče mojih pogovorov o tem poslu, ki naj bi bil za vas sporen, jih je veliko. Tudi danes imam takšen pogovor. Najprej sem se pogovarjal o Mercatorju in pomoči, ki jo lahko vlada ponudi Mercatorju pri prodoru na tuje trge, s predsednikom uprave. In je bilo za nekatere tudi sporno. Pogovarjal sem se z različnimi direktorji ob različnih priložnostih, običajno gredo tudi z menoj na obiske v druge države, tako da jaz v zvezi s tem nimam nobenih težav, nikoli pa ta vlada ali jaz osebno o konkretnih poslovnih aktivnostih ni odločala, ni sklepala, ni se pogovarjala, ni določala cene delnic ali kakšnih drugih transakcij, tako kot je bilo sedaj, pa mnogokrat prej očitano, za to so organi, ki so ustanovljeni, in za to odgovarjajo ..."

Lahovnik se ni dal zmesti. "Predsednik vlade je na neki način tukaj javno priznal, da je 12. avgusta bil seznanjen z omejeno transakcijo," je med proceduralnim predlogom komentiral izmikanje Janeza Janša, ta pa mu je kasneje očital, da je opozicijski poslanec zlorabil poslovnik. "Predsednik vlade tega ni javno priznal, predsednik vlade je to izrecno zanikal, zato protestiram proti takšni zlorabi poslovnika." A opozicijski poslanec ni bil zadovoljen, vložil je predlog, naj parlament na naslednji seji razpravlja o premierovem odgovoru, a ga je dan kasneje vladna večina zavrnila.

Kaj je poslancem pravzaprav odgovoril premier? Janša ni neposredno zanikal, da je sestanek 12. avgusta bil. Prav tako ni zanikal, da je bil v vladni palači, niti ni zanikal nič v zvezi s tem, kdo je na njem sodeloval. Premier je sicer pojasnil, da vlada o konkretnih poslovnih aktivnostih, o ceni delnic in o drugih transakcijah ni odločala, vendar očitanega avgustovskega sestanka ni omenil. Mladina ni nikoli trdila, da je vlada določila ceno delnic ali kakšnih drugih transakcij. Pred tedni smo le zapisali, da je bil posel z Mercatorjevimi delnicami del širšega dogovora med predsednikom vlade in drugimi udeleženci sestanka, ki je potekal 12. avgusta, torej predstavniki Mercatorja, Istrabenza, Pivovarne Laško in KD Groupa. Imamo indice, da lahko tako trdimo tudi danes.

Sicer pa, zakaj je ta sestanek tako pomemben? Če je Janez Janša resnično sodeloval pri načrtovanju prodaje Mercatorjevih delnic, če je bil z njo seznanjen ali pa se je s poslom strinjal, je njegova poveljniška odgovornost velika. Pa četudi sam vseskozi ni sodeloval pri šušmarski izvedbi zamenjave lastniških deležev najboljšega soseda.