Proti razpustitvi komisije

Vprašali smo predsednika države, stroko in predsednika poslanske skupine Desus, kaj si mislijo o odpravi "kosove" komisije

Janez Drnovšek

Janez Drnovšek
© Denis Sarkić

Prišli smo v drugo polovico zbiranja podpisov za referendum proti razpustitvi Komisije za preprečevanje korupcije, ki jih zbirajo člani Stranke mladih Slovenije. Ali jim bo uspelo zbrati 40.000 podpisov, kolikor jih potrebujejo za izvedbo referenduma, bomo izvedeli 7. januarja 2006. Ne glede na to, ali bomo imeli tudi referendum na temo odprava komisije za preprečevanje korupcije ali ne, pa smo si pogledali, kaj si o nameri vlade, da razpusti neodvisni organ, ki se ukvarja s preprečevanjem korupcije, mislijo pomembni predstavniki slovenske družbe, ki bi jih korupcija morala med drugim zanimati tudi po profesionalni plati. Vsem smo postavili enako vprašanje: "Ali ste za razpustitev Komisije za preprečevanje korupcije?Zakaj ja oziroma zakaj ne?" Glede na odgovore tistih, ki so si upali povedati, kaj mislijo, lahko sklepamo, da so slovenski pomembneži proti razpustitvi komisije za preprečevanje korupcije. Pisali pa smo že o tem, da so se že dokaj ostro odzvale tudi pomembne tuje organizacije, ki se ukvarjajo s preprečevanjem ali preganjanjem korupcije, kot so Transperancy International, OECD, Urad za droge in kriminal pri Združenih narodih, Greco ... Mednarodne ustanove so z začudenjem in neodobravanjem sprejemale informacije, da se v Sloveniji odpravlja neodvisni organ, ki preprečuje korupcijo. Večina vprašanih slovenskih strokovnjakov, ki se tako ali drugače srečujejo s korupcijo pri svojem delu, je prav tako proti razpustiti komisije in so svoje mnenje tudi podkrepili z razlogi za ohranitev "Kosove" komisije. Zanimivo, da so se odgovoru, češ da to ni njihovo področje oziroma da se s tem problemom niso ukvarjali, izognili Marko Simoneti, šef Ljubljanske borze, France Arhar, predsednik uprave Bank Austria Creditanstalt, Aleš Zalar iz Okrožnega sodišča v Ljubljani, Nataša Pirc Musar, pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja, in evroposlanec Lojze Peterle, ki ni imel časa odgovarjati na to vprašanje, ker se trenutno ukvarja z drugimi rečmi. Ivo Hvalica si ni upal dati izjave, ker se boji nove sodbe. Očitno si ne upajo povedati svojega mnenja, da se ne bi zamerili vladi oziroma njenemu predsedniku ali pa Kosu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: