Vanja Pirc

 |  Mladina 8  |  Politika

Novinarski upor

Po predstavitvi programa je Peter Jančič dobil nezaupnico novinarskega kolektiva

Peter Jančič (desno): dobri odnosi s predsednikom vlade niso bili dovolj za podporo novinarjev Dela

Peter Jančič (desno): dobri odnosi s predsednikom vlade niso bili dovolj za podporo novinarjev Dela
© Denis Sarkić

Novinarji Dela so se odločno uprli kandidatu, ki ga je za odgovornega urednika našega osrednjega časnika predlagal predsednik Delove uprave Danilo Slivnik. Glasovanja o Jančiču se je udeležilo 133 od 170 novinarjev Dela, od tega jih je proti Jančiču glasovalo kar 87 odstotkov, podprlo ga je torej le 13 odstotkov novinarjev. Da je takšen rezultat možen, se je očitno že pred glasovanjem zavedal tudi Jančič, saj je napovedal, da bo, če bo velika večina glasovala proti njemu, svojo kandidaturo umaknil. Ni pa želel povedati, kolikšen minimalen odstotek podpore bi bil zanj še sprejemljiv. Po zavrnitvi s strani skoraj vseh Delovih novinarjev je Jančič upravi ponudil odstop od kandidature. Vendar je odločitev prepustil upravi in nadzornemu svetu. Slivnik pa je že napovedal, da bo pri njegovi kandidaturi vztrajal.

Mnenje zaposlenih ni zavezujoče. Vprašanje pa je, kakšno kredibilnost bi imel odgovorni urednik s skoraj nikakršno podporo v kolektivu. Hkrati pa je vprašanje, ali se Jančič še lahko vrne na Večer, kjer je bil doslej notranjepolitični urednik. Večer je dobil v petek novega direktorja Milana Predana. Ta se je za kandidaturo odločil z določenimi zadržki, menda povezanimi tudi z Jančičem, ki so ga omenjali kot možnega novega odgovornega urednika Večera. Če bo Predan iskal novega odgovornega urednika Večera, je vprašanje, ali Jančič lahko dobi njegovo podporo.

Da Delovi novinarji nad Jančičevimi idejami o vodenju Dela niso navdušeni, se je pokazalo že v sredo, ko jim je Jančič predstavil svoj program. Prvi vtis je bil, da se ta bistveno razlikuje od programa, ki ga je jeseni ponudil Jani Virk, preden se je odpovedal položaju odgovornega urednika Dela. Virk je bil precizen, Jančič zelo splošen. Novinarjem recimo od Jančiča ni uspelo izvedeti denimo, ali namerava uvesti kakšne nove rubrike ali pa, s katerimi uredništvi je zadovoljen in s katerimi ne ... Iz izvršnega odbora aktiva Delovih novinarjev so zato že takoj po predstavitvi prišle informacije, da jih Jančič ni prepričal. Izvršni odbor aktiva je, mimogrede, Virka lani podprl.

In kaj je Jančič zapisal v svojem programu? Ugotavljal je, da v zadnjem času naklada in branost Dela upadata, za kar naj bi bila kriva zmanjšana konkurenčnost "pri kvaliteti izdelka, ki je ponujen, ali javnemu ugledu in zaupanju, ki ga uživa" tudi zaradi zadnjih kadrovskih menjav. Delo je želel videti kot osrednji in najpomembnejši časnik, kjer se novinarji ne smejo ukloniti tistim, ki imajo oblast in moč. Obenem je priznal, da ne sodi med tiste, "ki bi mu bilo všeč glasno vpitje, da je uredništvo neodvisno od politike, lastnikov, uprave, religij ali česa drugega, ker takšno ravnanje bolj kot kaj drugega kaže, da o tem tisti, ki so glasni, niso trdno prepričani". Moti ga, ker Delo po internih raziskavah med bralci ne slovi po nepristranskem podajanju vsebin. V tem vidi "svarilo, da sloves popravimo". To naj bi dosegli tudi tako, da bi v času volitev ponujali bralstvu "vse najpomembnejše informacije in razlage, da lahko odločijo". Sicer pa je Jančič od urednikov v programu zahteval predvsem profesionalno ravnanje. Tega naj bi preverjal tudi tako, da bi "časopis občasno mnenja o delu novinarjev in urednikov (natančnost, poštenost, vestnost) preverjal pri najpomembnejših osebnostih na različnih področjih, ki se v časopisu pojavljajo, in med bralci".

V Jančičevem programu je bila še ena zanimiva podrobnost. Kar trikrat je uporabil besedo "uravnoteženost". Zapisal je denimo: "Kriterij za objavo poročil in zgodb je: natančnost, poštenost in uravnoteženost."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.