Urša Marn

 |  Mladina 21  |  Politika

Ministrov sporni sestanek

Z ministrstva za zdravje je izginila evidenca vseh obiskov pred avgustom 2005. Kljub temu je iz ministrovega urnika razvidno, da se je decembra 2004 sestal z zmagovalcem razveljavljenega razpisa za operacijske mize

Favorizirane operacijske mize Maquet, s katerimi je zmagal Sanolabor

Favorizirane operacijske mize Maquet, s katerimi je zmagal Sanolabor
© Borut Krajnc

Zgodba se začne tistega dne, ko smo v uredništvo dobili informacijo, da naj bi se bil minister za zdravje Andrej Bručan v času razpisa za dobavo in montažo 18 operacijskih miz sestal z Markom Bokalom, direktorjem podjetja Sanolabor. Stvar po svoji naravi ni nujno sporna. Toda treba je upoštevati dvoje: prvič, da je Sanolabor podjetje, ki je na razpisu za mize nastopalo kot eden od štirih ponudnikov, razpisna komisija pa je njegovo ponudbo izbrala kot najugodnejšo, čeprav je bila cena v njej za dvesto milijonov tolarjev višja od cene v ponudbi celjskega podjetja Mollier. In drugič, da razpisni pogoji obema, naročniku in ponudniku, v času trajanja postopka javnega naročila prepovedujejo izvajati dejanja, ki bi kakor koli vplivala na končno odločitev. To v praksi pomeni, da se Bručan, predstavnik naročnika, in Bokal, predstavnik ponudnika, v času razpisa na primer ne smeta srečati, da bi razpravljala o konkretnem javnem naročilu, kaj šele da bi sklepala posle pod mizo. Gre za varovalko, ki zagotavlja preglednost postopka javnega naročanja in enakopravnost ponudnikov. Informacijo o domnevnem srečanju smo seveda želeli preveriti pri obeh akterjih. Bokala nam k telefonu ni uspelo dobiti. Minister Bručan pa se je začel izvijati. Sprva je v intervjuju za Dnevnik kakršno koli srečevanje s ponudniki operacijskih miz odločno zanikal. Nato je na naše izrecno vprašanje, zakaj se je v času razpisa sestal z Bokalom, dejal, da sta se res srečala, a se nista pogovarjala "nič v zvezi z operacijskimi mizami". Že dan pozneje, tik pred zaključkom redakcije, pa je po telefonu zatrdil, da se v času razpisa ni srečal z nobenim ponudnikom, še najmanj z direktorjem Sanolaborja Bokalom. "Res pa je, da sem se s predstavnikom Sanolaborja srečal februarja 2005, vendar to ni imelo nobene zveze z operacijskimi mizami, saj je bil razpis zanje objavljen šele junija 2005." Omenjeno februarsko srečanje naj bi bilo namenjeno podpisu pogodbe za dobavo in montažo linearnega pospeševalnika s spremljajočo opremo za ljubljanski Onkološki inštitut.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: