Poljanka Dolhar

 |  Mladina 21  |  Politika

Prebujanje Trsta

Del tržaške javnosti se končno začenja spraševati, ali želi preostali del svojega življenja preživeti v neposredni bližini dveh plinskih uplinjevalnikov

© Mladina

Vse več ljudi se v Trstu zaveda, da jim primanjkuje informacij. V minulih mesecih so živeli v prepričanju, da sta terminala le sad domišljije ekologov in naravovarstvenikov, o katerih si tako ali tako marsikdo misli, da so malce ekstremni, če že ne pravi ekofundamentalisti. In se zato niso preveč zmenili zanje. Med tistimi, ki so prepričani, da bi moralo biti prebivalstvo bolje obveščeno, je tudi Nerio Nesladek, novoizvoljeni župan Občine Milje (Muggia). Eden od dveh plinskih uplinjevalnikov bi moral stati v Žavljah (Zaule), le nekaj kilometrov od miljskega pristanišča in starega mestnega jedra. Drugi pa v zalivu, na katerega gleda vsa miljska občina. "Naša uprava se mora zato izreči o umestnosti ali neumestnosti obeh načrtov, čeprav naše mnenje ne bo obvezujoče za načrtovalce ..." Župan se je odločil, da pripravi dokument, ki ga bo dal v presojo vsem županom tržaške pokrajine (teh je skupno šest, trije slovenske narodnosti). Želi si, da bi ga podpisale vse občine s Tržaškega, saj bi se politična teža dokumenta tako bistveno povečala. Kaj bo zapisano v skupnem dokumentu, za zdaj ni znano, Nesladek pa je že večkrat poudaril, da mora gradnja terminalov uživati podporo večine prebivalstva, ki jo bo, če bo potrebno, mogoče preveriti z referendumom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: