Volitve v najmanjši občini

V Odrancih ne poznajo predvolilnega boja

Župan Odrancev Ivan Markoja

Župan Odrancev Ivan Markoja
© Marko Pigac

Osilnica je z borimi 400 občani najmanjša slovenska občina po prebivalcih, Odranci pa so najmanjši po kvadraturi, znotraj občinskih meja je le 7 kvadratnih kilometrov ozemlja, pohod po njenih mejah pa bi bil dolg le 13 kilometrov.

Tokrat vam ne bomo predstavili protikandidatov aktualnega župana občine Odranci Ivana Markoje, predvsem zato ne, ker jih verjetno ne bo. Na zadnjih volitvah je bil namreč Markoja edini kandidat za župana. Skorajda tako kot v nekaterih slovenskih strankah, vendar analogija ni mogoča že zato, ker Markoja ne vlada s trdo roko, pač pa izpolni več predvolilnih obljub kot večina drugih županov. V občinskem svetu ni nasprotovanja po strankarskih linijah. Markoja, ki se bo letos potegoval že za svoj četrti zaporedni mandat, ni član nobene politične stranke, na prvih volitvah je kandidiral s podporo SDS, na ostalih s podporo volilcev, na volitvah v državni zbor pa na listi takratne ZLSD. Kljub vsemu Markoja tudi letos računa na deklarativno podporo vsaj teh strank.

Prav v predvolilnem letu pa je postalo jasno, da bo v Odrancih tuj kapital postavil veliko tovarno, kjer bodo sestavljali nadstandardne avtodome. Šlo naj bi za največje tuje vlaganje v celotnem Pomurju s fizično največjim gospodarskim objektom v regiji. Največja tovarna v najmanjši občini torej. Sicer naj bi projekt prinesel 180 novih delovnih mest, skupno pa naj bi jih v treh letih novonastajajoča obrtna cona prinesla kar 400. Glede na to, da je sedaj v občini delovno aktivnih kakih 800 občanov in le 100 zaposlenih na teritoriju občine, bi lahko rekli, da gre za najboljšo predvolilno potezo vseh časov. Župan Markoja: "Jasno, da je to zame dobra propaganda. Vendar predvolilno leto z našimi podjetniškimi usmeritvami in željami nima prav nobene zveze. Volitve so le dejanje, ki se mora zgoditi, na razvoj podjetništva v Odrancih pa ne bodo vplivale."

Odranci so sicer za časa Markoje izredno spretno črpali tako državne pomoči kot tudi evropski denar in z njimi financirali največje infrastrukturne posege v zgodovini občine. Iz pretežno tujega denarja je nastala tudi že omenjena obrtna cona, pa tudi kanalizacijsko omrežje in čistilna naprava, adaptirana in dograjena je bila osnovna šola. Plinifikacija občine in obnova magistralne ceste pa sta se financirali celo izključno iz tujine. Eden od najpomembnejših projektov v občini je po mnenju Markoje uvedba dodatnega nagrajevanja vseh naših študentov na višjih in visokih šolah ter univerzah. Gre za preprosto obliko stimuliranja izobraževanja, in sicer občina nagradi vsak uspešno opravljen izpit njihovega študenta. Nagrada za diplomo pa šteje vrednost nagrad desetih izpitov. Tudi zaradi te stimulacije imajo iz leta v leto več študentov in diplomantov.

Vas Odranci, znana tudi pod nazivom največja slovenska vas, sicer šteje okoli 1700 prebivalcev in je edino naselje v celotni občini. Vendarle pa odranska občina začuda ne prednjači le v majhnosti. Gre za občino, ki ima med vsemi slovenskimi občinami največjo stanovanjsko neto površino na osebo, 33 kvadratnih metrov stanovanja na osebo, največje povprečno stanovanje v Sloveniji v izmeri kar 125 kvadratov in največjo povprečno družino s 3,8 osebe.