Dvoboj Smolnikar-Sadnikar

V Kamniku ena najtesnejših odločitev za župana

Tone Smolnikar

Tone Smolnikar
© Ivo Kokalj

Dolgoletnemu županu Kamnika s kar tremi mandati, bivšemu televizijcu, Antonu Tonetu Smolnikarju se na letošnjih volitvah obeta trd boj, v katerem bo odločal vsak glas, zmagovalec pa bo potreboval tudi nekaj sreče. Smolnikar, ki kandidira kot neodvisni, in Demeter Sadnikar, ki ga podpirajo SDS, NSi in SLS, torej nekakšen Zbor za Kamnik, sta trenutno namreč povsem izenačena v odstotku podpore.

Izzivalec Sadnikar ima sicer z 29,3 odstotka 0,4 odstotka prednosti pred Smolnikarjem, tudi v predvidenem drugem krogu pa razmerje ostaja povsem enako. V 16. največji slovenski občini z dobrimi 27 tisoč prebivalci pa prav gotovo ne bo zmagal deklarirano levi kandidat, saj SD-jev Miha Resnik in LDS-ov Marjan Smole nimata realnih možnosti za drugi krog. Zato si podrobneje poglejmo vodilna kandidata. Župan Smolnikar ima probleme predvsem s podporo v mestnem delu občine Kamnik, saj naj bi se premalo ukvarjal z meščani in preveč z okoliškim prebivalstvom. Prav v mestu bo zato največ pridobil Sadnikar, ki prihaja iz ugledne meščanske družine veterinarjev, poznane tudi po največjem zasebnem muzeju v Sloveniji. Sicer je Sadnikar v politiko že na kratko skočil leta 94, in sicer na kandidatni listi SLS. Smolnikar pa je dosedanje županske volitve dobil kot neodvisni kandidat, je pa na državnozborskih volitvah leta 98 nastopil kot kandidat SLS + SKD.

Kar se tiče volitev v mestni svet, sta levica s SD in LDS ter desnica s SDS, NSi in SLS tudi povsem izenačeni na okoli 24 odstotkih. Zmaga se obeta SDS, ki pa ji tesno sledi LDS, tretja je standardno SD. NSi in SLS bosta glede na velikost in status občine dobili več svetnikov kot v drugih primerljivih občinah. NSi projekcija kaže 4,4 odstotka, SLS pa 3,5.