Jure Trampuš

 |  Mladina 42  |  Politika

Politizacija sodstva

Zakaj je pet podpisov vrhovnih sodnikov pod javno podporo Francetu Arharju nevaren precedens in grožnja neodvisnemu sodstvu?

© Tomo Lavrič

Pred tremi tedni je za tipkovnico sedel Gregor Collauti, sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča. Svoje pismo je začel z uradnim, suhoparnim naslovom, pisanje, namenjeno sodnemu svetu in Sodniškemu društvu, je naslovil kot Zaprosilo za mnenje. Uradnemu začetku so sledili tile stavki: "V dnevnem tisku sem zasledil javno podporo treh sodnikov, dano kandidatu za politično funkcijo." Collauti je imel v mislih oglase Zbora za Ljubljano, ki so v občutku odgovornosti do glavnega mesta in v dobro Ljubljane podprli Franceta Arharja za župana, v svojem pismu pa se je malce zmotil, podpore niso podpisali trije, pač pa pet vrhovnih sodnikov. "Do navedene javne podpore sem bil prepričan, da je takšno opredeljevanje nezdružljivo s sodniško funkcijo, posebej po kodeksu sodniške etike," je pismo nadaljeval okrožni sodnik in nato cenjene naslovnike zaprosil "za mnenje oz. stališče, ker bi tudi jaz in nekaj ostalih sodnikov želeli podati javno podporo kandidatom za politične funkcije na bližnjih lokalnih volitvah". Iz pisma ni jasno, ali je sodnik s kolegi resnično mislil kandidirati na volitvah, ali pa je šlo zgolj za cinizem, provokacijo jeznega pravnika, ki se mu zdi podpora kandidatov nesmiselna, neprimerna, škodljiva za ugled sodne veje oblasti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: