Vanja Pirc

 |  Mladina 43  |  Politika

Ovadba zoper poslanca v predalu

Zakaj sta ovadbi, ki sta ju kriminalista spisala v zvezi z zbirko slovenskega denarja Zmaga Jelinčiča, tri mesece ležali v predalih kriminalistične policije in kakšno vlogo ima pri tem dejstvo, da je Jelinčič partner vladajoče koalicije?

Dragutin Mate, notranji minister, in Zmago Jelinčič

Dragutin Mate, notranji minister, in Zmago Jelinčič
© Matej Leskovšek

Slovenci se bomo čez dva meseca in pol poslovili od tolarja. V naših denarnicah bo začela po petnajstih letih spet šušteti in žvenketati druga valuta. Tokrat skupna evropska. Bankovci in kovanci slovenskega tolarja bodo s tem postali del naše kulturne dediščine. Nekateri tolarji, recimo tisti, ki so bili poškodovani pri tiskanju, ali pa reklamni vzorci pa so že danes del zgodovine. Med zbiratelji zato že zdaj dosegajo visoke cene. Včasih celo vrtoglave. Narodni muzej Slovenije je denimo leta 2003 prav predsedniku SNS, poslancu Zmagu Jelinčiču Plemenitemu, za njegovo zbirko bankovcev, kovancev in izjemno redkih tovarniških specimenov ponudil 42 milijonov tolarjev. Do leta 2004 mu je izplačal okoli 15 milijonov, nato pa izplačilo preostalih milijonov ustavil. Izbruhnila je namreč prava afera. Celoten posel sta pod drobnogled vzela kriminalistična policija in tožilstvo. A od takrat sta minili že več kot dve leti. Kaj so torej v zvezi s prodajo Jelinčičeve zbirke ugotovili organi pregona?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: