Vanja Pirc

31. 10. 2006  |  Mladina 44  |  Politika

Diskriminirane volilke

Zakaj ne smejo po pošti glasovati tudi ženske v visoki nosečnosti?

Tiste, ki so imele rok 22. oktobra, niso smele voliti po pošti

Tiste, ki so imele rok 22. oktobra, niso smele voliti po pošti
© Borut Peterlin

Tokratne volitve so bile sicer res prve, ki so invalidom omogočile, da nemoteno obiščejo vsaj eno volišče v svoji neposredni bližini, a to še zdaleč ne pomeni, da lahko zdaj nemoteno glasujejo že vse skupine volilcev. Pri glasovanju so še vedno zelo ovirane ženske v visoki nosečnosti. A ne gre le za to, da se številne med njimi zaradi "zdravstvene omejenosti" težko sprehodijo do volišča.

Ena izmed naših bralk je imela porod predviden na dan po volitvah, in ker v nedeljo skoraj zagotovo ne bi mogla na volišče, se je odločila za predčasno glasovanje. Na voljo je imela tri možnosti - predčasni obisk volišča, glasovanje na domu in glasovanje po pošti. Predčasni sprehod do volišča zaradi težav, ki jih je imela pri gibanju, ni prišel v poštev. Glasovanje na domu, kjer bi jo obiskala "leteča" volilna komisija, prav tako ne. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi rodila predčasno in je ob obisku komisije ne bi bilo doma. Edina logična izbira se ji je tako zdelo glasovanje po pošti, zato je izpolnila obrazec in ga poslala mestni volilni komisiji. Ta pa ji je le tri dni pred volitvami sporočila, da njeni prošnji ne more ugoditi. Če bi namreč želela glasovati po pošti, bi morala že ležati v bolnišnici, sama pa je komisiji predlagala, naj ji glasovnico pošlje na domači naslov. Bralka je skušala komisiji nato pojasniti, da pač ne ve, kdaj natančno bo rodila, a ta je vztrajala: "Predvideni datum poroda in vaše navedbe o tem, da boste na dan glasovanja 'skoraj zagotovo' v porodnišnici, niso zadosten razlog za glasovanje po pošti." To pa zveni neživljenjsko. Res je sicer, da zakon o lokalnih volitvah določa, da smejo po pošti glasovati le stanovalci domov za starejše, ki nimajo stalnega prebivališča v domovih, ter volilci, ki so že na zdravljenju v bolnišnici. A naša bralka je prepričana, da takšna določba, ki ne upošteva nekaterih nepredvidljivih življenjskih situacij, krati volilno pravico visoko nosečih žensk: "Zame je to nedodelana zakonodaja, ki ne obravnava enakovredno vseh državljanov."

Ali ne bi bilo torej smiselno zakona spremeniti tako, da bi glasovanje po pošti omogočili tudi ženskam v visoki nosečnosti, za katere je to nedvomno najpreprostejši način glasovanja? "Razširitev kroga volilcev, ki lahko glasujejo po pošti, je ena od opcij, ki jih lahko zakonodajalec upošteva pri kakšni bodoči noveli zakona, če bo menil, da gre za posebno obzirnost do volilcev s posebnimi potrebami," pravi Saša Zagorc s pravne fakultete, ki je hkrati tudi nadomestni član državne volilne komisije. Po Zagorčevem mnenju sicer "zakon za zdaj pokriva tipične situacije in je tudi ustavno skladen". Bi ga pa lahko na ustavnem sodišču izpodbijala kakšna volilka, ki je podala zahtevek za glasovanje na domu, a ni mogla voliti, ker je morala še pred obiskom "leteče" volilne komisije v porodnišnico.