Toni Dugorepec

31. 10. 2006  |  Mladina 44  |  Politika

Ljubke male nove občine ...

... so bile presenetljivo zadržane do svojih stvarnikov

Poraženi pobudnik nove občine Renče-Vogersko Kazimir Kerševan

Poraženi pobudnik nove občine Renče-Vogersko Kazimir Kerševan
© Toni Dugorepec

Slovenija je zadnje lokalne volitve pričakala največja do sedaj. Kar zadeva občine, namreč. Na prvih volitvah smo svetnike in župane volili v 60, na zadnjih pa kar v 210 občinah. Od teh so jih 17 ustanovili letos, 12 marca in pet maja. Večino so predlagali poslanci NSi in SDS. Vladajoča koalicija pa jih je potrdila, čeprav imajo večinoma manj kot 5000 prebivalcev in cel kup pomanjkljivosti, kar zadeva možnosti za samostojno življenje.

Blagoslovili so jih torej pod posebnimi pogoji in z nasprotovanjem opozicije. Na volitvah bi zato v novih občinah pričakovali, da bodo predlagatelji nagrajeni. Pa se to ni povsem uresničilo. Največ glasov, kar 39,8 odstotka, so dobili nestrankarski kandidati. Torej dvakrat več od skupnega povprečja vseh občin. Nestrankarskih je tudi šest od osmih že izvoljenih županov, obetajo pa se tudi še v drugem krogu. Glavni predlagateljici, NSi in SDS, se na volitvah v novih občinah nista posebej dobro odrezali. Prva je dosegla 9,3, druga pa 15,8 odstotka. Če upoštevamo ruralno-katoliško volilno okolje in uspehe omenjenih strank pri vodenju države, lahko rečemo, da so njuni volilni izidi v novih občinah izjemno slabi. To pa velja za vse stranke nasploh. Mogoče še najmanj za pregovorno lokalno SLS, ki je v novinkah dobila 14,6 odstotka glasov. Glede na to, da so stranke kandidirale praviloma ločeno, pa je težko govoriti tudi o kakršnih koli koalicijah. Še državni parlament prenese marsikatero, tako da o lokalnih lahko le ugibamo.

Za prebivalce novih občin, ki so volili 69-odstotno, torej precej bolje od skupnega povprečja, lahko rečemo, da so bili do predlagateljev svojih občin dokaj hladni. V enem primeru so jih celo popolnoma ignorirali. V občini Renče -Vogrsko, ki se je s pomočjo poslanke Eve Irgl odcepila od "rdeče" Nove Gorice, je "levica" premagala desnico in bo z delom nestrankarskih kandidatov lahko vladala občini. Navkljub izredno agresivni kampanji, plakati so gledali iz vsakega grma, krožile pa so tudi anonimke, so "prvoborci" za novo občino, med njimi tudi bivši župnik, sedaj zgleden družinski oče in kandidat SDS, popolnoma pogoreli v tekmi za županski tron. Novi občini se v drugem krogu obeta celo županja SD. Kar je v poplavi lokalnih "samcev" nasploh redek primer.

Novinka, občina Renče - Vogrsko, gre očitno po poti svoje starejše sestre, občine Šempeter - Vrtojba, tudi odcepljene od Nove Gorice, kjer so pobudniki odcepitve na lokalnih volitvah pogoreli. Že tretjič zapored je v Šempetru - Vrtojbi zmagala "levica" in že tretjič zapored je bil v prvem krogu izvoljen županski kandidat SD.