Vanja Pirc

 |  Mladina 49  |  Politika

Razbijanje javnih univerz

Država zmanjšuje sredstva za javne univerze. Bo hkrati povečala sredstva za ustanavljanje zasebnih visokošolskih zavodov?

Minister za visoko šolstvo Jure Zupan in rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič na Fakulteti za družbene vede (desno od njiju dekanja Zinka Kolarič)

Minister za visoko šolstvo Jure Zupan in rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič na Fakulteti za družbene vede (desno od njiju dekanja Zinka Kolarič)
© Matej Leskovšek

V ponedeljek popoldne se je na visokošolskem ministrstvu zbrala peščica tistih, ki vodijo slovensko visoko šolstvo. Debata med predstavniki ministrstva in univerz je bila pričakovano burna. Jasno, saj so govorili o tem, kako bo država v naslednjih letih delila proračunski denar za visoko šolstvo. Glavna težava je seveda že v tem, da bo tega denarja v prihodnje manj kot doslej. Proračun za visoko šolstvo naj bi bil, če bi upoštevali sedanjo delilno bilanco, naslednje leto premajhen za 900 milijonov SIT, za leto 2008 pa že kar za 1,7 milijarde SIT. Zato se je visokošolsko ministrstvo odločilo, da bo denar poslej razdeljevalo na nov način. Ministrstvo je tako spisalo novo uredbo o javnem financiranju visokošolskih zavodov do leta 2008. Prav s spreminjanjem tega dokumenta pa je visokošolski minister Jure Zupan povsem razbesnel univerze in fakultete. Minister namreč nove uredbe ni uskladil z njimi, še več, niti povedal jim ni, da pripravlja kakšne spremembe, kar postaja očitno že ustaljena vladna praksa. No, rektorji univerz so potem protestirali, saj bi visoko šolstvo naslednje leto po njihovih izračunih namesto 58,1 milijarde SIT dobilo le 56,8 milijarde SIT. In na koncu je vendarle prišlo do pogajanj. A na ponedeljkovem sestanku se niso dogovorili o kakšnih drastičnih spremembah. Pogajanj tako vsi niso zapustili zadovoljni. Nasprotno, zdi se, da s končno verzijo uredbe, ki jo mora zdaj potrditi še vlada, ni zadovoljen nihče od vodij univerz.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: