Gregor Cerar

 |  Mladina 51  |  Politika

Velike oči male Slovenije

Zakaj Slovenija kandidira za sedež Galilea, do sedeža inštituta za enakopravnost med spoloma pa so bili vladajoči politiki bolj zadržani

Tehnološka cona Brdo: bodoči sedež nadzornega organa Galileo?

Tehnološka cona Brdo: bodoči sedež nadzornega organa Galileo?
© Matjaž Tančič

Slovenija se je zelo optimistično, skoraj malce naivno spustila v tekmo, komu bo pripadel sedež nadzornega organa nastajajočega evropskega satelitskega navigacijskega sistema Galileo. Morda se na prvi pogled celo zdi, da ima nekaj možnosti, da bo sedež Galilea stal v ljubljanski tehnološki coni na Brdu. Toda Galileo je trenutno najbolj prestižna zadeva, ki jo lahko dobi kakšna članica EU. Celo stare članice so nečastno pripravljene požreti besedo, da bodo vse nove agencije in institucije dobile nove članice EU. Slovenija pa se je zaradi želje po Galileu tudi odpovedala eni takšnih ustanov, Evropskemu inštitutu za enakopravnost med spoloma, ki so ga v začetku decembra podelili litovski Vilni. O sedežu Galilea, zanj se poteguje 11 držav EU, so brezuspešno odločali minuli teden. Odločitve pred novoletnimi in božičnimi prazniki so nehvaležne in so dokončno odločitev potiskali v leto 2007. Nekateri bolj posvečeni analitiki pa že opozarjajo, da bodo o Galileu odločali kar na vrhu voditeljev držav EU, saj je drugačen kompromis skoraj nemogoč.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: