Urša Marn

 |  Mladina 52  |  Politika

Podrejanje Ljubljane

Če bo Ljubljana z novim zakonom o financiranju občin v štirih letih res izgubila 46 milijard tolarjev, bo vprašljiva izvedba vseh ambicioznih projektov župana Zorana Jankovića

Zoran Janković s svojo karikaturo

Zoran Janković s svojo karikaturo
© Denis Sarkić

Vlada si očitno ne želi, da bi Ljubljana postala pomembna evropska prestolnica, saj z uveljavitvijo nove davčne zakonodaje in z zakonom o financiranju občin, ki bo začel veljati 1. januarja 2007, glavnemu mestu odvzema kar tretjino prihodkov iz dohodnine oziroma petino celotnega mestnega proračuna. Namesto pričakovanih 34,3 milijarde tolarjev prihodkov iz dohodnine bo mestni proračun prihodnje leto dobil le 22,9 milijarde tolarjev ali kar 11,3 milijarde tolarjev manj denarja. Po izračunu mestnih finančnikov to v prihodnjih štirih letih pomeni izgubo okoli 46 milijard tolarjev, ki jih Ljubljana nujno potrebuje za plačilo že predpisanih in s pogodbami dogovorjenih obveznosti, predvsem pa za izvedbo 22 razvojnih projektov, ki jih je v predvolilni kampanji volivcem obljubil župan Zoran Janković. Ker bo nov sistem financiranja najbolj prizadel prav Ljubljano, se ni mogoče izogniti razmišljanju, da je v ozadju predvsem striženje peruti Jankoviću in da so druge občine le kolateralna škoda pri doseganju glavnega vladnega cilja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: