Jure Trampuš

15. 2. 2007  |  Mladina 6  |  Politika

Večja varnost z več nadzora

Zaradi strahu pred terorizmom bi rada država bolj nadzirala nepridobitni sektor in tudi politično izpostavljene osebe

© Borut Peterlin

Pred približno pol leta se je Slovenija ubadala z reševanjem Toma Križnarja. Zgodba je znana, Križnarja so kot vohuna zaprli v Sudanu, slovenska diplomacija pa je nerodno poskušala rešiti humanitarca z velikim srcem. Pri akciji reševanja je pomembno vlogo odigral Hamdija Blekić, Jeseničan, ki je v Kartumu študiral primerjalno pravo. Septembra, ko se je Slovenija še brigala za Darfur, je Blekić v pogovoru za Mladino izrekel nenavaden stavek. Na vprašanje novinarja, ali mu je 11. september kaj spremenil življenje, je odgovoril, da je "opazil, da so se začeli okoli mene vrteti ljudje iz varnostnih struktur slovenske države". Hamdija Blekić je namreč musliman z dobrimi poznanstvi v arabskem svetu, kar se je zdelo slovenskim obveščevalcem dovolj zanimivo. Predsednik Drnovšek je Blekiću očitno bolj zaupal in dogodki so dali prav predsedniku ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €