Gregor Cerar

 |  Mladina 10  |  Politika

Kos na strani ptičarjev

Kosova protikorupcijska komisija je ugotovila elemente korupcije pri dovoljenjih za postavitev vetrne elektrarne na Volovji rebri

Neokrnjena Volovja reber

Neokrnjena Volovja reber
© Jernej Figelj

Okoljevarstveno zavednim prebivalcem Slovenije, ki nasprotujejo postavitvi vetrne elektrarne na Volovji rebri, se je s svojim mnenjem pridružila tudi Komisija za preprečevanje korupcije. V precej nenavadnih zgodbah in odločitvah, ki so Volovjo reber izključile iz zaščitenega območja Natura 2000 in posledično omogočile gradbeno dovoljenje, so našli kar nekaj podrobnosti, ki bi bile lahko po njihovem mnenju tudi korupcija. Komisija sicer v svojem načelnem mnenju ne razkriva kaj bistveno novega, kar ne bi v preteklosti že poudarjali nasprotniki elektrarne Koalicija za Volovjo reber in številni slovenski mediji. Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in njegov pomočnik Bečir Kečanović sta predvsem opozarjala na dejstva, da je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pri postopkih, ki so pripeljali do gradbenega dovoljenja za elektrarno, ignoriralo številna strokovna mnenja (kar 12 dokumentov), ki so z naravovarstvenega stališča oporekala postavitvi vetrnic na Volovji rebri. Vseskozi so se opirali le na mnenji Aquariusa, d. o. o., in Elektroinštituta Milan Vidmar, ki sta bili narejeni na pobudo investitorja vetrne elektrarne oziroma občine Ilirska Bistrica, ki je izjemno naklonjena projektu, saj bo dobila lepo rento v svoj proračun. Obe študiji pa sta bili v prid postavitvi elektrarne, saj recimo po Aquariusovih ugotovitvah gradnja in obratovanje vetrne elektrarne ne bi povzročila izumrtja katere od živalskih ali rastlinskih vrst. Študija Elektroinštituta Milan Vidmar (EIMV) pa naj bi bila po ugotovitvah Kosove komisije celo ponarejena: "Pri preučevanju študije EIMV o presoji vplivov na okolje za vetrno elektrarno Volovja reber in povezovalni daljnovod 110 kV je Komisija med gradivom, ki ga je pridobila, zasledila podatek, da študija ni verodostojna, ker so kot avtorji navedene osebe, ki pri njeni izdelavi naj ne bi sodelovale. V zvezi s tem je Komisija pridobila pisno potrditev enega od domnevnih avtorjev, ki je potrdil, da dejansko ni sodeloval niti pri pripravi metodologije, niti pri analizi podatkov, niti pri pisanju poročil in sklepov." Ali je res šlo za ponarejanje listin, naj bi sedaj ugotavljali kriminalisti. Kos je poudaril, da če se bo izkazalo, da je študija EIMV neverodostojna, bo to precej zapletlo zadeve v zvezi z delnim gradbenim dovoljenjem. Z Volovjo rebrijo pa se bodo morali še enkrat ukvarjati tudi ustavni sodniki. Lani maja so namreč zavrnili pobudo za oceno ustavnosti Odloka o lokacijskem načrtu za vetrno elektrarno Volovja reber tudi na podlagi strokovnega mnenja EI Milan Vidmar.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: