Obtožujem! Pa kaj potem?

V zadnjih petih letih je v Sloveniji človek posredno ali neposredno pokončal 488 medvedov. V obdobju 1874-1938 je ta številka na slovenskem znašala vsega skupaj 143 medvedov!

Problematična zver: Medved ob Cerkniškem jezeru

Problematična zver: Medved ob Cerkniškem jezeru
© Branko Čeak

Enajstega marca letos je medvedka pri Ponikvah pri Cerknici hudo poškodovala domačina v gozdu pred brlogom, ker je presodila, da človek ogroža njena mladiča. Človek bo zaradi poškodb verjetno ostal invalid, šest tednov stara mladiča pa sta po treh dneh v brlogu poginila od lakote, ker so lovci medvedko pregnali s streli nanjo in v zrak, tako da mladičev ni mogla nahraniti. Poskušali so pokončati tudi medvedko, saj so pri brlogu v ta namen postavili prežo in čakali, da se vrne. To vse so tragične posledice nespametnega ravnanja domačina, ki ga je spremljal celo lovec s skoraj štirimi desetletji lovskega staža. Zapoznel in surov poseg lovcev za hitro posredovanje iz Zavoda za gozdove Slovenije ni mogel v ničemer več preprečiti nesreče ali vplivati nanjo, saj se je že zgodila. To je pomembna ugotovitev pri vsem nadaljnjem razsojanju ali slepomišenju. Lovci iz zavoda niso rešili ničesar, pač pa so povzročili samo še dodatno škodo, ker so z neprimernim ravnanjem uničili medvedja mladiča in verjetno zastrelili še mater medvedko.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: