Upokojenci na udaru

Vlada je najprej uvedla usklajevanje pokojnin s plačami in tako obremenila javne finance, luknjo pa bo krpala s prihranki pri dodatkih iz pokojninske in zdravstvene blagajne, ki jih prejemajo socialno najbolj ogroženi

Drobnič odšel, zakon ostal

Drobnič odšel, zakon ostal
© Borut Krajnc

Kar sta s popolno indeksacijo pokojnin na plače in z dohodninskimi novostmi najprej delila premier Janez Janša in finančni minister Andrej Bajuk, je z zakonom o usklajevanju transferjev pobral zdaj že nekdanji minister za delo Janez Drobnič. Z omejitvijo rasti socialnih transferjev je vlada med drugim prizadela okrog 150 tisoč prejemnikov različnih socialnih dodatkov, ki jih prejemajo socialno bolj ogroženi upokojenci. Na kratko je torej vlada - za ceno velikega tveganja za javnofinančno stabilnost Slovenije - populistično vezala rast pokojnin na rast plač, hkrati pa je vse večjo nastajajočo luknjo začela krpati na račun socialno najbolj ogroženih upokojencev in pravic iz zdravstvene blagajne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: